OROSZVILAG.HU


Orosz vezetési szokások

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2013-06-10 23:05:16  |  
Guba Zsuzsanna

Orosz vezetési szokások

Valóság, vagy sztereotípia?

Orosz vezetési szokások

Magyarországon az közlekedési kultúra, ahogy a kritikai érzékükről ismert magyarokrok mondják nem a legjobb, sőt a hazai közgondolkodás egyenesen a legrosszabbak közé sorolja. Pedig az internet,  és a keletről, elsősorban Oroszországból hazaérkező turisták tapasztalatai szerint, van sokkal rosszabb is mint a hazai közlekedési viszonyok. Ugyan nálunk az utak gyakran kátyúsak, egyenetlenek, és még a legtapasztaltabb sofőrnek is oda kell figyelnie, hogy se az autójában, se a saját testi épségében ne essen kár, egy-egy hosszabb autóút során, Oroszország teljesen más kategória. Ugyan az orosz állam az utóbbi húsz évben rengeteg infrastrukturális beruházást valósított meg (az orosz autópálya hálózat folyamatos fejlődésben van, a meglévő autópályákat bővítik, meghosszabbítják, a vonatkozó előírásokat igyekeznek a nemzetközi és európai normákhoz igazítani), az orosz sofőr még mindig nem nőtt fel a nyugati közlekedési morálhoz -hangzanak a beszámolók, látjuk az interneten. Manapság sok orosz járműbe kerül kamera, amellyel utazásaikat rögzítik, majd az extrémebb helyzeteket a nagyvilággal is megosztják a videó portálokon keresztül. Ezeket figyelve feltehetjük a kérdést, az oroszok vajon tényleg ennyire őrülten vezetnek, és ami az utakon folyik mindennapos lehet, vagy csak elszigetelt esetekről lehet szó.

Orosz vezetési szokások

Tény ugyan, hogy az extrém közlekedési balestek ezekben, a gyakran egy egész évet átfogó videó-válogatásokban egymást érik, ugyanakkor nehéz eldönteni, hogy ezek, a száznegyvenkétmilliós Oroszországban, csupán a jéghegy csúcsát, vagy csak egy-egy kirívó esetet mutatnak-e? Ugyanez a helyzet a szóbeli beszámolókkal is. Az ember, arra figyel fel, ami szokatlan, az orosz világ az európainak pedig évszázadok óta az, hatalmas kiterjedés, hatalmas lakosság, nyugati léptékkel aligha érthető. Közlekedhet tehát naponta százmillió orosz sofőr szabályosan, ha az ország határait már csak a videó-válogatások szerkesztőinek szubjektív képe hagyja el.

Az igazság valószínűleg itt is a két oldal között található, ugyan a sztereotípiák szinte minidg a történelmi tapasztalatokon alapulnak, és tény, hogy nehéz lenne rácáfolni a szemünk láttára megtörtént balesetekre, mégsem gondolhatjuk, hogy Oroszországban minden napos lenne a kamionos és a részeg katonai konvoj karambolja, amit meg lehetett volna előzni, ha az a rénszarvas csak néhány másodperccel később ugrik ki az útra…

A valóságot a rögzített eseteken túl érdemes keresnünk, hiszen nem minden orosz autóban találunk kamerát, valamint az érdektelen esetek sem kerülnek ki a világhálóra. Mindenesetre ez mit sem változtat a világ közvéleményén az orosz közlekedési kultúrával kapcsolatban.

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: gépkocsi, vezetés, út, forgalom, autó, baleset, kamera, sofőr, sztereotípia,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat