OROSZVILAG.HU


Választások Oroszországban

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2018-09-10 16:50:18  |  
Gyóni Gábor

Választások Oroszországban

Ellenzéki győzelmek

Választások Oroszországban

 

2018. szeptember 9-én Oroszország számos régiójában választásokat tartottak. A választópolgárok kormányzókra, polgármesterekre, megyei, területi, köztársasági parlamentekre, alsóbb szintű közgyűlési testületekre szavazhattak. A legtöbb helyen az Egységes Oroszország hatalmi párt győzött, de számos régióban ellenzéki siker született.

A jakutszki polgármesterválasztáson Szardana Avszkentyejeva, az Oroszország Újjászületése nevű országosan nem jelentős párt jelöltje győzött (40 %), megverve az Egységes Oroszország jelöltjét, Alekszandr Szavinovot (32 %) is. Jakutszk város közgyűlési választásán is gyengén szerepelt az Egységes Oroszország (33 %), de így is első lett, megelőzve a kommunistákat (22 %) és az Igazságos Oroszországot (21 %).

Hakaszia kormányzója valószínűleg egy fiatal, 30 éves kommunista lesz. Valentyin Konovalov 45 %-os arányban győzte le Viktor Zimint (Egységes Oroszország – 32 %) az első fordulóban, de itt második körre is sor kerül úgy, hogy a Kreml állítólag már most megvonta a bizalmat Zimintől. A hakasz helyi törvényhozásban szintén kommunista győzelem született: KPRF – 31 %; Egységes Oroszország – 25 %; LDPR 21 %; Oroszország kommunistái – 8 %; Igazságos Oroszország – 7 %.

A krasznojarszki városi közgyűlési választáson a Liberális-Demokrata Párt győzött (28 %), lehagyva az Egységes Oroszországot (25 %).

A Távol-Keleten, a Habarovszki területen alig néhány szavazattal, de az LDPR jelöltje nyerte meg a kormányzóválasztást a hatalmi párt kandidátusa előtt (126 693 vs. 126 018 voks). De itt is második fordulóra kerül majd sor.

Irkutszk megye közgyűlésében a kommunisták adhatják a legtöbb képviselőt (34 %), a szibériai területen a hatalmi párt Egységes Oroszország csak 28 %-ot ért el.

Immáron Oroszország európai területén Nagy Novgorod városi közgyűlési szavazásán a kommunisták győztek (31 %), az Egységes Oroszország csak 24 %-ot ért el, az Igazságos Oroszország 17, a Liberális-Demokrata Párt 12 %-ot kapott. A novgorodi választások érdekessége, hogy a balliberális Alma párt is szép eredményt ért el itt (11 %). Az Alma mandátumokhoz juthat még Jekatyerinburg városban is (5,44 %), ahol egyébként az Egységes Oroszország győzött (32 %).

Az arjoli kormányóválasztás rendkívüli eredményt hozott, hiszen itt a komunista jelölt, Andrej Klicskov a szavazatok 85 %-át söpörte be. A Volga menti Uljanovszk megyében szintén a kommunisták érték el a legjobb eredményt a közgyűlési szavazáson: KPRF – 36 %, Egységes Oroszország – 34 %.

Moszkva városban, ahogy az várható volt, fölényes győzelmet aratott az eddigi polgármester, a Kreml támogatását is élvező Szergej Szobjanyin (70 %).

A választásokon a szavazási részvétel változó volt. Moszkvában 31 %, Kemerovóban 66 %.

A választások idején több oroszországi városban tüntetések zajlottak a tervezett nyugdíjreform ellen.

 

Cimkék: Egységes Oroszország, Igazságos Oroszország, kommunisták, LDPR, Oroszország, KPRF, Moszkva
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat