OROSZVILAG.HU


A kis létszám nem jelent kisszerűséget 

  |  2010-11-26 13:09:03  |  
Gyóni Gábor

A kis létszám nem jelent kisszerűséget 

Az Északra vonatkozó kolonizátor szemléletet felváltja a helyi diskurzus

 A kis létszám nem jelent kisszerűséget 

 

Andrej Golovnyov jekatyerinburgi professzor, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja szerint az Északi-sarkvidék egyik legfontosabb jellemzője, kulturális meghatározója annak etnikai sokszínűsége. A professzor erről az Északi-sarkvidék múltjának és jelenének szentelt szalehardi (Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet) nemzetközi konferencián beszélt.

„Az Északi-sarkvidék a népek és kultúrák gazdagságát rejti magában. Ezen etnoszokat általában „Észak kis népeiként” szokás nevezni. Valójában azonban helyesebb lenne nem „kis népeknek”, hanem a „nagy földrajzi térségek kultúráinak” nevezni őket. A kis létszám ugyanis nem jelent kisszerűséget.” – mondta Golovnyov.

A történelem annak bizonyságát adja, hogy Észak nemcsak a „kis népek” otthona volt. Golovnyov szerint Észak ezen állítólagos „kisszerűsége” mindenekelőtt a későbbi korok kolonizátorainak szellemiségét tükrözi. E paradigma szerint Észak elsősorban mint természeti erőforrás jelenik meg, melyet „kis népek” laknak.

Észak szellemi „birtokbavétele” most is zajló folyamat, amelyben részt vesznek az őslakos népek képviselői, különböző regionális szervezetek, az állam, de a helyben működő nagyvállalatok is. Ma az Északi-sarkvidék olyan realitás, amely politikai mozgalmakban, helyi kezdeményezésekben és regionális szervezetekben nyer kifejezést. Mindamellett itt az ideje, hogy Oroszország is kidolgozza saját maga északi stratégiáját –  véli Andrej Golovnyov.

 

(yamal.org)

 

Cimkék: Andrej Golovnyov, Észak kis népei
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat