OROSZVILAG.HU


Elsorvasztják a komi nyelvű oktatást?

  |  2010-03-13 15:09:18  |  
Gyóni Gábor

Elsorvasztják a komi nyelvű oktatást?

Anyanyelvből államnyelv

 Elsorvasztják a komi nyelvű oktatást?

Az Orosz Föderáció részét képező Komi Köztársaságban jelenleg az oktatási intézmények kétharmadában tanítják a finnugor komi nyelvet. A komi nyelv oktatása „anyanyelvként” (a komi anyanyelvűek számára) és „államnyelvként” (a nem komi anyanyelvűek számára) történik (az 1 millió lakosú Komi Köztársaság államnyelve az orosz és a komi; a lakosság mintegy negyede komi nemzetiségű).

Jelentős különbségek vannak a komi államnyelvként illetve anyanyelvként történő oktatása között. Akik anyanyelvként tanulják a komit, többet és mélyebben foglalkoznak a nyelvvel, mint azok, akik államnyelvként tanulják ezt a permi nyelvet. Figyelmet érdemel, hogy a komit anyanyelvként nemcsak a komi többségű területeken tanítják, hanem a városokban is. Az egyik sziktivkari művészeti iskolában például minden 1-11 osztályos tanuló emelt, „anyanyelvi” szinten tanulja a komit.

Most azonban a Komi Köztársaság Oktatási Minisztériumának rendelkezése értelmében a komit anyanyelvként tanító osztályoknak át kell térniük az államnyelvi anyagra. A hivatalos indoklás szerint erre azért van szükség, mert a gyerekek nem egyformán beszélik a komit. Mindez azt jelenti, hogy heti egy órával csökken a komi nyelv oktatása.

Az Orosz Tudományos Akadémia Komi Tudományos Központjának egyik munkatársa szerint veszélyes lépés a komi anyanyelvként való oktatásának megszűntetése, mindenekelőtt a komik számára. Alekszej Rasszihajev szerint a komi anyanyelvűeknek semmi újat nem fog nyújtani az államnyelvi szintű óra, ami viszont nem teszi lehetővé, hogy elmélyedjenek a komi nyelvben és irodalomban.

(finugor.ru)

Cimkék: komi nyelvű oktatás
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat