OROSZVILAG.HU


Nő az őslakos kis népek száma

  |  2012-03-18 13:57:39  |  
Gyóni Gábor

Nő az őslakos kis népek száma

Felemás öröm 

 Nő az őslakos kis népek száma

 

Az oroszországi Északon szépen nő az kicsi őslakos népek száma – írja a Barents Observer c. lap. A 2010-es népszámlálás eredményei szerint Oroszország 26 régiójában összesen 257 895 ember él, akiket valamely kis őslakos néphez lehet sorolni. Ez 2,2 %-al több, mint a legutóbbi, 2002-es népszámlálás során kimutatott eredmény, bár összességében Oroszország lakossága csökkent az elmúlt évtizedben.

Nem az összes nép létszáma növekedett, az orosz Észak 38 etnosza közül csak 14 esetében mutatható ki létszámnövekedés, 24 népnek viszont csökkent a száma.

Hét olyan nép van, melyek száma jelentősen növekedett, ide tartoznak a nyenyecek, dolgánok, evenkik, evenek, jukagírok, hantik, manysik. Különösen imponáló a nyenyecek számának növekedése.

A vepszék, aleutok, lappok, és más kisebb népek létszáma viszont erőteljesen csökkent.

A cikk azt nem jegyzi meg, hogy ez a növekedés csak a nemzetiségi identitásra vonatkozik, ami – tekintve az Oroszországi Föderáció toleráns nemzetiségi politikáját – az „etnobiznisz” megnyilvánulása is lehet, de ha az igazán mérvadó anyanyelvi adatokat nézzük, a helyzet sajnos nem ennyire biztató.

 

(barentsobserver.com) 

 

Cimkék: Oroszország, Észak, őslakos kis népek, népszámlálás
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat