OROSZVILAG.HU


Turisztikai projektek a vidéki Oroszországban

  |  2014-01-19 11:00:13  |  
Gyóni Gábor

Turisztikai projektek a vidéki Oroszországban

Civil társadalom, lokális identitás

Turisztikai projektek a vidéki Oroszországban

 

Oroszország vidéki területein – elsősorban a finnugor régiókban, a Permi területen, Karjalában, Udmurtiában, a Komi Köztársaságban – egyre több alulról jövő magánkezdeményezés születik, melyek célja e területek kulturális örökségének ápolása és bemutatása. A kezdeményezők múzeumokat hoznak létre, fesztiválokat szerveznek, túraútvonalakat terveznek. Ezek a kezdeményezések a civil szférát erősítik és identitásteremtő erővel is bírnak. Néhány példát idéz ezek közül a Vedomosztyi.

Permtől 43 kilométerre található a Hohlovka skanzen, amit Hohlovka Life néven „élő múzeummá” alakítottak át. Meghaladva a korábbi elképzeléseket, ami szerint a múzeum egyszerűen csak „holt tárgyak” halmaza, szórakoztató központtá alakították át a skanzent, mely interaktív programokat, éttermet, vadászatot kínál a kilátogatóknak. Jelenleg épül a múzeum mellett a vendégház (szálloda).

A Komi Köztáraságban 2014-ben nagyszabású ökoturisztikai fesztivált szerveznek. Meghonosodóban van a „falusi turizmus”. A válalkozó szelleműek megtapasztalhatják, milyen volt régen a tajgai élet.

Karéliában az erdei turizmus fejlődése kínál lehetőségeket a kisebb települések számára.

Udmurtiában, Izsevszkben Mihail Kalasnyikov életműve, Votkinszkban (itt született Csajkovszkij) Csajkovszkij kultusza jelenthet alapot a turizmus fejlesztésére. Az utóbbi években az izsevszkiek kedvelt kirándulóhelyévé vált Szarapul városa, ahol jól megőrzödött a 19. század végének, 20. század elejének kisvárosi építészeti képe.

Ezek a projektek jelentősen hozzájárulnak a vidéki Oroszország fennmaradásához, vagy fejlődéséhez.

 

(Vedomosztyi)

 

Cimkék: Komi Köztársaság, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat