OROSZVILAG.HU


Elégedetlenek a karélok

  |  2010-05-21 19:48:18  |  
Gyóni Gábor

Elégedetlenek a karélok

A karél nép semmit nem nyert a Karéliai Köztársasággal?

 Elégedetlenek a karélok

 

Fennállásának 90 éves évfordulóját ünnepli hamarosan a Karéliai Köztársaság (1920-1923 között Karéliai Munkaközösség). Az évforduló alkalmat ad annak összegzésére, mennyire váltotta be a Karéliai Köztársaság a hozzá fűzött történelmi reményeket.

A Karél Kongresszus nevű karél szervezet szerint nem sok ok van az üneplésre: „Karélia ma lényegében az egyetlen köztársaság Oroszországban, ahol az őslakos nép teljesen ki van szorítva a hatalomból. Karélia kormányában és parlamentjében csak díszletként vannak jelen, de semmilyem hatásuk nincs a döntéshozatalra.” A Karél Kongresszus vezetője, Anatolij Grigorjev szerint a civil szervezetek és a hatalom közti párbeszéd megteremetésének céljából létrehozott Civil Tanácsból kiszorítják a karélokat és a finneket, továbbá a hivatalos Petrozavodszk ignorálja Karélia karél elnevezését, a Karjalát.

Grigorjev szerint nincs értelme arról beszélni, hogy Karélia nemzetiségi alapú állam lenne az Orosz Föderáción belül. A Karél Kongresszus vezetője úgy véli, a karéloknak Finnország és a nemzetközi jogvédő szervezetek segítségét kellene kérniük helyzetük javítása érdekében.

 

https://www.eurazsia.hu/2010/05/21/elegedetlenek-a-karelok/

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat