OROSZVILAG.HU


Emlékezetpolitika és ruszofóbia 

  |  2022-01-14 06:23:20  |  
Oroszvilág Admin

Emlékezetpolitika és ruszofóbia 

Előkészítés alatt a kötet

Előkészítés alatt áll a  2021. szeptember 30-án és október 1-jén húsz magyar és orosz kutató részvételével lezajlott „Emlékezetpolitika és ruszofóbia Közép-Kelet-Európában és Oroszországban” című konferenciára előadásait tartalmazó kötet. A Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszék szervezésében megtartott rendezvény megnyitó beszédét orosz nyelven az egyetem rektora, Borhy Lászó akadémikus tartotta.  Az ELTÉ-t kilenc oktató képviselte, köztük doktoranduszok is, akik jórészt az oroszok változó megítéléséről tartottak előadásokat a különböző korszakokban, de többen taglaltak aktuális emlékezetpolitikai kérdéseket is. Az előadásokat élénk vita követte. A kétnapos programot végig átlengte a felszabadultság érzése, hiszen a konferenciát a pandémia miatt korábban többször el kellett halasztani és a kollégák kihasználták a jelenléti megrendezési forma minden előnyét.

Az első napon sor került a ruszisztikai műhely „Socius Honoris Causa” címének átadására is. Ekkor vette át a tavaly megítélt elismerést Juhász József egyetemi tanár, volt tanszékvezető a „budapesti történeti ruszisztikai műhely folytonosságának biztosítása terén végzett áldozatos munkájáért”. Dmitrij Regyin jekatyerinburgi történész professzor, pedig a „Ruszisztikai Intézet / Központ nemzetközi elismertségének hathatós elősegítéséért” lett tiszteletbeli tag.

A szervezők szintén a konferenciára időzítették a Ruszisztikai Könyvek sorozat 50. darabjának megjelentetését. Nyikolaj Karamzin „A régi és új Oroszországról” című klasszikus művét Szvák Gyula professor emeritus, sorozatszerkesztő mutatta be.

Cimkék:
Országok:
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat