OROSZVILAG.HU


Szarazm a világörökség része

  |  2010-08-03 09:06:54  |  
Gyóni Gábor

Szarazm a világörökség része

Tadzsikisztán is fölkerült az UNESCO világörökségének listájára

 Szarazm a világörökség része

 

Az UNESCO a világörökség részének ismerte el Szarazm ősi városát. Ez Tadzsikisztán első objektuma, amelyet a világörökség részének ismertek el. Szarazm Észak-Tadzsikisztánban fekszik, Szogd megyében, a Zeravsan folyó mellett, Pendzsikent várostól néhány kilométerre.

Szarazmban egy hatalmas, mintegy 100 hektár kiterjedésű bronzkori földműves település található a Kr. e . 4-2 évezredből. Közép-Ázsia gazdag városias kultúrájának egyik előhírnöke a tadzsikisztáni Szarazm.

A település feltárása 1976-ben vette kezdetét, a ’80-as években egy francia-szovjet régészeti expedíció foglalkozott a kutatásokkal. A régészeti munkák eredményeképpen lakóépületeket, tűztemplomot, és egy 250 négyzetméter alapterületű palotát sikerült feltárni. Az egyik legérdekesebb régészeti emlék az a kripta, amelyben öt rendkívül gazdag temetkezést találtak, többek között egy 20 év körüli leány gyöngyökkel elborított maradványait. A „szarazmi hercegnő” jelenleg a dusanbei múzeumban van kiállítva (a fenti képen is ez látható).

A maga korában a Zeravsan menti Szarazm a világ egyik „legcivilizáltabb” helye lehetett.

 

(sogdianapamir.tj)

 

Cimkék: Szarazm
Országok: Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat