OROSZVILAG.HU


A grúz Simpson család 

  |  2010-09-28 17:13:18  |  
Mezei Bálint

A grúz Simpson család 

Még Szaakasvili is szerepet kaphat a régi-új animációs sorozatban 

A grúz Simpson család A grúz Simpson család 

A nemzetközi tiltakozás dacára Grúziában továbbra is sikerrel vetítik a Simpson család helyi változatát

A külföld felháborodása nem csoda, hiszen a népszerű amerikai rajzfilmhősök kaukázusi rokonai szintén nem csupán sárga bőrűkkel és négy ujjukkal tűnnek ki a tömegből. A Szamszonadze család feje, Homérhoz hasonlóan részeges, lökött alak, míg excentrikus felesége két kézzel szórja a pénzt. Persze nem dollárt, hanem larit. Kettejük mellett közös gyermekeik jelenléte súlyosbítja képzeletbeli környezetük zaklatott mindennapjait.

Egy helyi ünnepelt rendező-producer ötleteként Szamszonadzéék 2009 végén robbantak be a grúz médiába. A sikert már a kezdet kezdetén erősen beárnyékolta az Egyesült Államokban 1989 óta töretlen népszerűséggel futó Simpson családhoz való megdöbbentő hasonlatosságuk. Matt Groening ötletgazda és a Fox csatorna érthetően zokon vette a plágiumot és rögtön igazságért kiáltott.

Gela Szamszonadze – Homer Simpson grúz megfelelője – banki alkalmazott. A minden héten új résszel jelentkező, 20-25 perces animációs filmek cselekményei éppen köré, a szeleburdi férj- és apafigura hálás szerepére épülnek. Gela természetesen nem csupán családja körében aktív, így munkaidőben is előszeretettel teszi próbára társai idegeit.

Ellentétben Marget és Homer esetével, Szamszonadzéék „mindössze” két gyermeket nevelnek. Sorena és Gia mellett kedvenc papagájuk, Koke is gyakran feltűnik a színen. Igaz, az utánpótlás még megérkezhet, azaz egy újabb gyerkőcöt bármikor beleírhatnak a sikersztoriba. 

Salva Ramisvili rendező-producer szerint a grúz családregény nem egyszerű másolat, sokkal inkább tisztelgés az eredeti műsor előtt, miközben ahol lehetett, a helyi különlegességek vagy éppen realitások szerint írták át a Simpson család – nem túl bonyolult - viszonyrendszerét.

„Van pár hasonlóság a Simpsonok és Szamszonadzéék között, de annál több a különbség” – véli Ramisvili, rögtön hozzátéve, hogy a helyi igényeknek megfelelő alkotást kívántak létrehozni, olyan témákat érintve, melyek biztosan nem hagyják majd hidegen a grúz közvéleményt.

Persze Tbilisziben sem gondolják túl komolyan az amerikaiak által kitaposott ösvény felcserélését. Ennek megfelelően több valós alak, politikai-közéleti személyiség is kisebb-nagyobb szerephez jut a sorozatban. Többek között tervbe vették az ellentmondásos államfő, Miheil Szaakasvili ily módon történő „besárgítását” is.   

Az Oroszországgal való viszony a fokozódó nemzetközi helyzethez mérten mulatságosan kerül terítékre, és sokak szerint ez lehet a Szamszonadze család fő erénye. Az első, bevezető epizódok egyikében, Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egyik legkiválóbb titkos ügynökét küldi a grúz Simpsonokhoz, hogy beépülve közéjük értékes információkat szerezzen és tanulmányozza a helyi kultúrát.

(The Independent)

          

Cimkék: Samsonadze, Szaakasvili, Szamszonadze, Tbiliszi, Fox, plágium
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat