OROSZVILAG.HU


Az első közös örmény-azeri film 

  |  2010-10-13 03:10:54  |  
Mezei Bálint

Az első közös örmény-azeri film 

A zene összeköt - a háború elválaszt 

Az első közös örmény-azeri film Az első közös örmény-azeri film  

Sokatmondó graffiti Karabahban... 

Azerbajdzsán és Örményország közös filmet készített

Pár napja az első azeri zombifilmről számoltunk be, mely hírértéke kapcsán a portál színes anyagai közé került. Bár a maga nemében a fenti mozi is történelmi jelentőséggel bír, a „Kamancsa neve” címen futó alkotás nem csak debütáns volta okán, hanem interkulturális értelemben is valódi kuriózumnak számít, hiszen ez az első filmes együttműködés a két nemzet között.

A híradások szerint a film elkészültét az Európa Bizottság támogatta az „Európai együttműködés a karabahi konfliktus megoldásáért” akcióterv keretében. A British Peacekeeping is komoly összegekkel finanszírozta a stáb munkáját.

A főszerepekben azeri részről a Bakuban roppant népszerű Habil Aliyevet, míg örmény oldalról Kamant, a jereváni közönség számára jól ismert előadóművészt láthatjuk.

A film lehetőséget ad arra, hogy mindkét színész bemutassa képességeit, és saját népük szemszögéből ábrázolják a területi viszály gyökereit, így a háborús helyzet mindennapjait, azon belül is a kamancsa, a Kaukázus vidékén elterjedt vonós hangszer történetét. A kamancsát a határ két oldalán egyforma szeretettel használják-hallgatják, és a húrokon megszólaltatott muzsikák is számtalan hasonlóságot mutatnak.

Az első közös örmény-azeri film Az első közös örmény-azeri film 

A legjobb művészfotók mindig háborús helyzetben készülnek - nincs ez másként Karabah esetében sem

A koprodukciós film rendezője azerbajdzsáni, Togrul Juvarli, míg a forgatókönyvet honfitársa, Vugar Safarli és az örmény Levon Kalantar jegyzik.

A nemzetközi Humanitarian Research Society helyi képviselője, Kerim Kerimli jelentette be, hogy a hivatalos bemutató Gandzsa városában lesz, miként az a „Dzsavad kán” esetében is történt. A premiert az azeri Internews szponzorálja.

„Célunk az, hogy a karabahi kérdést becsületesen, barátságosan rendezzük. Ezen vállalkozás keretein belül mindenki tudása legjavát adja, és úgy érezzük, hogy már ezzel is valami komolyat sikerült elérnünk” – állapította meg Kerimli.

A bakui Média Központ is műsorra tűzi az alkotást, melyet később vitatest követ „A mozik párbeszéde – dokumentumfilmek bemutatása” címmel. Az azeri fővárosba várják a korszakalkotó vállalkozás örmény résztvevőit, és a jereváni egyetem több képviselőjét is.

Szintén bemutatásra kerül egy azeri készítésű dokumentumfilm is, mely a Hegyi-Karabahért folytatott harcok során otthontalanná vált emberek életét mutatja be, és azokét a katonákét, akik szolgálatot teljesítenek a háborús övezetben.

(News.Az)

Cimkék: kamancsa, Hegyi-Karabah, Baku, jereván, koprodukció, Európa Bizottság, dokumentumfilm
Országok: Azerbajdzsán Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat