OROSZVILAG.HU


Grúzia hangjai Moszkva és Tbiliszi között 

  |  2011-01-20 00:05:22  |  
Mezei Bálint

Grúzia hangjai Moszkva és Tbiliszi között 

Az egyik elér Oroszországig (is)

Grúzia hangjai Moszkva és Tbiliszi között Grúzia hangjai Moszkva és Tbiliszi között 

Az ellentétek énekesei

Dmitrij Medvegyev orosz államfő 2011. január 12-én a Barátság Érdemrenddel tűntette ki Gyiána Gurckaja (1978) grúz énekesnőt. A világtalan művésznő évek óta jótékonysági rendezvények háziasszonya szerte a FÁK országaiban. Alapítványa, a Calling of Heart az elmúlt öt évben számos látássérült gyermeken segített. A fiatalok számára szervezett fellépések egyikére Szvetlána Medvegyevát, az elnök feleségét is meghívták.

Gurckajával ellentétben, a világhírű Joszif Kobzon gyakori partnere, Nani Bergvadze (1938) lemondta tavaly decemberi moszkvai koncertjét, melyre már elővételben eladták az összes jegyet. A Szovjetunió Nemzeti Művésze (1983) cím büszke (?) tulajdonosa 2008-ban elnyerte a Barátság Érdemrendet is, de az orosz-grúz háború hatására átértékelte korábbi álláspontját. A zenés estet a Moszkvai Műszaki Egyetem dísztermében tartották volna az előző hónap 22-én, az eseményre invitáló plakátokkal tele is szórták a fővárost. Bergvadze mégis visszautasította a fellépési lehetőséget. „Az én hibám, mivel korábban kellett volna értesítenem egyetemi házigazdáimat. Ennek ellenére elállok a moszkvai koncerttől. Nem fogok elutazni Oroszországba, a népem mellett maradok Grúziában maradok.”

A generációs és egyéb stílusbeli ellentéteken túl már származási helyük is megkülönbözteti a két dívát. A sikerei csúcsára a szovjet korszakban jutó Bergvadze Tbilisziben látta meg a napvilágot, míg Gurckaja Abházia központjában, Szuhumiban született. A múlt nyilvánvalóan Bergvadzéé, de a jelen a Moszkvában élő Gyiánáról szól, aki 2008-ban az Eurovíziós Dalfesztivál belgrádi döntőjén képviselhette hazáját. Az általa énekelt dal címe is sokatmondó: Peace will come! Végül bejutva a második elődöntőbe, összesítésben a 11. helyen zárt. Igaz, a posztszovjet térségben már korábban is nagy népszerűségnek örvendett. Sőt, pályafutása során Ray Charles, Toto Cutugno és Demis Roussos társaságában is duettet énekelhetett.

Gurckaja kiváló példája a történelmi orosz-grúz együttélés békéjének. Mind Vlagyimir Putyin, mind Miheil Szaakasvili kitüntette zenei munkásságáért, de Ukrajna is hivatalos formában ismerte el karrierjét. Férje, Pjotr Kucserenkó orosz, Moszkvában dolgozik ügyvédként. Fiúk, Konsztantyin 2007-ben született. Az ifjú édesanya 2009-ben egy nagy-britanniai fellépése előtt nem kapta meg az angol vízumot, melyet vakságára hivatkozva utasítottak el. Mindez Oroszországban és Grúziában egyaránt általános felháborodást keltett. A tiltakozási hullám hatására a moszkvai külképviselet végül kibocsátotta a szigetországba szóló beutazási engedélyt.  

(Civil Georgia)   

Cimkék: Gyiána Gurckaja, Nani Bergvadze, Eurovíziós Dalfesztivál, Moszkva, Tbiliszi, Belgrád, Joszif Kobzon, Putyin, Medvegyev, Szaakasvili, Szovjetunió
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat