OROSZVILAG.HU


Műkedvelő orosz oligarchák

  |  2010-03-16 23:16:59  |  
Vértes Judit

Műkedvelő orosz oligarchák

A műkereskedelem orosz megmentői

Jól kezdődött a tavasz a Sotheby’s-nek: Amsterdamban rekord összegű (13,6 millió euró) bevételre tett szert a British American Tobacco cég gyűjteményéből rendezett árverésen. A gyűjteményt a Berlinben született, de orosz származású Alekszandr Orlov alapozta meg 1960-ban, amikor 13 európai országból 13 művészt hívott meg, hogy az általa írányított Turmac cég falait a művészek képeivel díszítse. Az árverésen 424 ezer dollárért gazdára lelt a Nyugaton igen keresett orosz művész, a szoc-art atyja Erik Bulatov Ugrás című képe is. Az orosz festmények diadalmenete már jó ideje tart, novemberben pédául a négy legnagyobb aukciósház, a Sotheby’s, a Christies’s, a MacDougall’s és a Bonharms is XIX. századi illetve XX. század eleji orosz festményekkel (81 millió dollár összértékben) kívánták felpezsdíteni a pangó műkincspiacot - szép sikerrel. A választás nem csak önértékük miatt esett orosz festményekre, mely fogalom egyébként is viszonylagos és keresletfüggő, hanem abból a feltevésből is, hogy éppen a gazdag orosz, ukrán és egyéb volt szovjet tagköztársaságból jövő üzletemberek hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni, ha egy-egy jelentős mű kerül kalapács alá. William MacDougall’s külön figyelmet szentel az ukrán érdeklődőknek. Nem véletlen a kitüntetett figyelem, hiszen a forgalom 20-30%-t éppen ők adják. A tavalyi árverés Legbőkezűbb vásárlója nem hivatalos címet például Kijev polgármesterének felesége, Alina Ajvazova érdemelte ki. 

Egyre inkább nyilvánvaló, hogy az orosz (modern) művészet lehet az a területe a nemzetközi műkereskedelemnek, ahol egy kisebb múlttal rendelkező aukciósház is versenybe szállhat a nagyokkal. Az alig hatéves múltra visszatekintő MacDougall’s például 8,6 millió font értékben értékesítette a kiállított XIX. és XX. századi orosz festményeket, szemben a Christie’s 4,2 milliós forgalmával. Előbbi helyen ütötték le a legmagasabb árat is, 1,13 millió fontot. A szép summát Nyikolaj Roerich (1874 – 1947) író-költő-teozófus-festő Sangacheling című képéért fizette ki egy orosz gyűjtő.

A kanadai-skót cégalapítónak a jó üzleti érzék mellett az orosz kapcsolatok is segítségére voltak: nagyapja moszkvai színházi karmester volt, felesége, Catherine pedig Moszkvában született, és az aukciósház alapítását megelőzően a Gazprom privalizálásánál dolgozott elemzőként.

A konkurencia előretörését látva a Sotheby’s felvásárolta a nagyobb részt Franciaországban alkotó orosz szürrealista festő, Pavel Cselicsev körülbelül hetven fontosabbnak ítélt alkotását. A gyűjtemény összértékét kétmillió dollárra becsülik.

Ha az Amerikában kiállításra kerülő tárgyakat nem tudjuk megnézni, még mindig marad Párizs, ahol a francia-orosz kulturális évad keretében szintén megtekinthetjük az eddig nagyközönség elé nem került műveket.

 

Forrás: www.gzt.ru

Cimkék: árverés
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat