OROSZVILAG.HU


Bőkezű orosz szülők

  |  2010-04-01 22:50:45  |  
Vértes Judit

Bőkezű orosz szülők

Bőkezű orosz szülők

Annak ellenére, hogy az oroszok többsége nem fizet az oktatásért, az erre való hajlandóság igen nagy, és a potenciálisan ráfordítható kiadások összege is kétszer akkora, mint a valós költégeké, derül ki a MAR Consult véleménykutató cég 1100 főn végzett felméréséből, mely adatokat az alábbi városokban vettek fel: Moszkva, Szentpétervár, Nyizsnyij Novgorod, Jekatyerinburg, Rosztov-na-Donu.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek közül minden ötödik fizet gyermeke oktatásáért. Nem meglepő módon, senki se gondolja azt, hogy az oktatásnak teljes egészében fizetősnek kell lennie. Ennél némileg váratlanabb eredmény, hogy a megkérdezettek mindössze 30%-a támogatná az ingyenességet. A többi 70% méltányosnak találja, hogy részben fizetős legyen az oktatás. Igaz, ezt a magas számot a szülői aggódás is diktálja, hiszen Oroszországban - Magyarországgal ellentétben - még jó tanulmányi átlaggal is igen nehéz államilag finanszírozott helyre bekerülni, így marad a költségtérítéses képzés, ami azonban mégis egy reális alternatívát kínál. Nyilván szerepet játszik az a (tév)hit is, hogy a fizetős iskolákban, egyetemeken jobb oktatásban részesül a tanulni vágyó gyermek.  

A fizetős szülők 65%-a - csemetéjük horizonttágítása címén - havi 4000 rubellel könnyít a pénztárcáján (1 rubel 6,7 Ft),  míg 18% mélyebben nyúl a zsebébe, ők havonta 10 000 rubeltől válnak meg oktatás címszó alatt. Ezt az összeget még 32% kész megfizetni. Az átlagos havi kiadás 8700 rubel, de nem terhelné meg a családi büdzsét ennek kétszerese, 17 800 rubel sem, legalábbis a megkérdezettek nagy többsége hajlandó ennyit áldozni, ha cserébe minőségi oktatásban részesül gyermeke.

Természetesen hatalmas nagy különbségek vannak a régiók között. Ha nem ragaszkodunk a két legnagyobb orosz város főiskoláihoz, akkor éves szinten 50 000 rubelből már ki is jövünk, ha azonban egy moszkvai felsőoktatási intézményben akarjuk pallérozni elménket, ennek tripláját kell befizetnünk, így Moszkva jócskán lekörözi a rivális Pétervárt is, ahol átlagban fele ennyiből már diplomat szerezhetünk.   

Forrás: www.kommersant.ru

Cimkék: oktatás
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat