OROSZVILAG.HU


A Microsoft frigye az orosz iskolákkal

  |  2010-04-01 23:52:26  |  
Vértes Judit

A Microsoft frigye az orosz iskolákkal

Ingyenes operációs rendszer 54 ezer iskolában

Március 24-én a Microsoft bejelentette, hogy áprilistól 54 000 orosz iskolát látnak el ingyenes Windows 7 operációs rendszerrel. A tanárok otthoni gépein szintén térítésmentesen biztosítják a szolgáltatást. Az ingyenesség kánaáni állapota azonban csak 2011-ig tart. Ekkor jár le ugyanis a 2007-ben kötött 4 éves szerződés, amelyre az állam 2,7 milliárd rubelt (1 rubel 6,7 Ft) különített el. Utána nebuló, tanár egyaránt már csak pénzért juthat a cég termékeihez.

A Microsoft elmondta, hogy a széles körű akciót az Első segély projekt keretében valósítják meg, mely egy nagyobb, az ún. Oktatás megaprojekt része. Az operációs rendszer mellé még oktatási DVD-k is járnak, illetve egy sor interaktív tanfolyam-csomag megkönnyítendő a Microsoft Windows 7, Office 2007 használatát. A Microsoft külön hangsúlyozta, hogy a csomag összeállításakor maximálisan figyelembe vették az oroszországi pedagógusok kívánságait. Példának okáért a tatarsztáni iskolák esetében a programok tatár nyelven is hozzáférhetőek.

2011-től a 17 termékből álló csomag 8 dollárért megvásárolható  (1 db számítógép/év). Ez a piaci árhoz képest 90%-os kedvezményt jelent, vagy másképp: egy csomag díja egy tankönyv árával egyenértékű. A Microsoft orosz fiókjának vezetője, Nyikolaj Prjanyisnyikov nem felejtette el hangsúlyozni az anyacég monopólium helyzetét. “Lehetséges, hogy bizonyos dolgokra a Linux is jó, de mivel a vilég 90%-a a Microsoft cég termékeit használja, számunkra nagyon fontos, hogy az iskolások ezt sajátítsák el.” – így a cég oroszországi első embere. Azoknak a régióknak, melyek nem kívánnak részesülni az áldásból, marad a Linux szabad hozzáférésű operációs rendszere. 

Cimkék: Microsoft
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat