OROSZVILAG.HU


Interjú Andrzej Wajdával

  |  2010-04-07 22:46:26  |  
Vértes Judit

Interjú Andrzej Wajdával

Új fázisban az orosz-lengyel kapcsolatok?

Április 4-én e lap virtuális hasábjain olvashattunk arról, hogy  Oroszországban bemutatták Andrzej Wajda Katyn című filmjét. Az alábbiakban a francia Le Figaro lap interjúját olvashatjuk a rendezővel.
 
-          Hogy fogadta a hírt, hogy egy orosz TV-csatorna programjára tűzte a filmjét? Nekem ez szinte elképzelhetetlennek tűnt.
-          Azt gondoltam, hogy Oroszországban ennek a filmnek semmi esélye, hogy széles közönség láthassa. Megdöbbenés és boldogság – talán ezzel a két szóval írhatnám le a lelki állapotomat.  
-          Az Ön édesapja Katynban halt meg. Tulajdonképpen mit vár Oroszországtól?
-          Az igazságot. Katyn a bűn és a hazugság története. Hetven év elteltével a hazugság folytatódik. Oroszország mind a mai napig nem ismeri el, hogy Sztálin háborús bűnt követett el, mikor kivégeztetett több ezer lengyel tisztet. Sok tartalékos tiszt, orvos, tanár, mérnök volt köztük – a nemzet színe-java. Ugyanez történt Németországban is. Nem véletlenül: az értelmiségi osztály mindig is a totalitáriánus rendszerek fő ellensége volt.
-          Katyn a legfőbb akadály a két ország közötti kapcsolat normalizációjának az útján. Mit jelent Önnek, hogy Putyin felkereste a tömegmészárlás helyszínét?  
-          Azt gondolom, hogy Putyin ezzel egy szép gesztust tett a lengyeleknek és a honfitársainak is. Az oroszok túlnyomó többségének Sztálin mindmáig hős, a II. világháború győzelmét egyértelműen a nevéhez kötik. A propaganda meggyőzte őket arról, hogy a lengyel tiszteket a nácik ölték meg. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a leszámolásnak sok orosz áldozata is volt. Putyin az ő emlékük előtt is fejet hajtott. Én csak reménykedni tudok abban, hogy ez egyfajta jel arra nézve, hogy Oroszország demokratikusabb alapokra kívánja helyezni a jövőjét.    
Cimkék: Wajda, Katyn
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat