OROSZVILAG.HU


"Hozzá hajlandó lettem volna feleségül menni"

  |  2012-12-19 14:14:55  |  
Gyimesi Zsuzsanna

"Hozzá hajlandó lettem volna feleségül menni"

Beszámoló a Szent-Györgyi Érem átadásáról

 "Hozzá hajlandó lettem volna feleségül menni"

Törőcsik Mari anekdotával illusztrálta, miért is jelent neki nagyon sokat a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság által adományozott Szent-Györgyi Érem.

Törőcsik Mari úgy vett részt 2012. december 18-án a Kossuth Klubban a díjátadó ünnepségen, mintha legközelebbi hozzátartozói és szerettei körében lenne, akiknek minden szavát és gesztusát kitüntető, hálás figyelemmel szívta magába. Közvetlen és kedves volt. Úgy beszélt a majdnem száz fős közönség előtt, mintha családi körben lenne, ahol mindenkihez konkrét, személyes szálak fűzik. Elmondta, hogy az előző napja rossz volt, de valahogy a díjátadó ünnepség kirángatta a kellemetlen állapotból. Így újabb jó pontot írhat az orosz kultúra javára, aminek segítségével már nem először mászik ki valamiféle gödörből. Elmesélte például, hogy amikor itthon nem tartottak rá igényt színésznőként, akkor Anatolij Vasziljev rendező meghívta őt magához, Moszkvába, ahol úgy dolgozott együtt az orosz társulattal, hogy a saját, mintegy százoldalnyi szövegét magyarul mondta, míg kollégái, természetesen, oroszul játszottak. És ott ő így is kellett.

A Szent-Györgyi Érem átadásának ünnepségét Vas Lajos, a Társaság elnökségi tagja irányította, az érem átadásához dukáló köszöntő beszédet Dr. Szvák Gyula, a Társaság elnöke tartotta, a laudációt Morcsányi Géza dramaturg, műfordító mondta. Az oklevél, érem és virágcsokor mellé Törőcsik Marinak ajándékként Tompos Kátya orosz dalokat énekelt Hrutka Róbert gitárkíséretével, a Liszt Ferenc Kamarazenekar Vonósnégyese Rolla János vezetésével pedig nemes komolyzenei keretbe foglalta az ünnepséget.  

S végül íme az anekdota:

Törőcsik Mari elmesélte személyes vonatkozású élményét Szent-Györgyi Alberttel. Az 1980-as évek elején történt, egy TV interjú megtekintése után. Törőcsik Mari élete nagy szerelmével és azóta is élete párjával, Maár Gyulával nézte meg a műsort az akkor már 90-es évei körül járó kiváló magyar tudós életútjáról. Szent-Györgyi Albert nem csak tudósként, hanem emberileg is lehengerlő volt. „Na, hozzá például hajlandó lennék feleségül menni!”, sommázta lenyűgözöttségét Törőcsik Mari.

Milyen nagyszerű, hogy Törőcsik Mari lett a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság által alapított Szent-Györgyi Érem első kitüntetettje!

Cimkék: Törőcsik Mari, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat