OROSZVILAG.HU


A Fehér tigris legyőzte a Hordát

  |  2013-01-29 10:04:13  |  
Gyóni Gábor

A Fehér tigris legyőzte a Hordát

Történelmi filmek dömpingje az Aranysas díjátadón

 A Fehér tigris legyőzte a Hordát

 

Január 25-én vált ismertté, hogy 2012 legjobb orosz filmjének Karen Sahnazarov alkotását, az Oscar-díjra is jelölt Fehér tigrist választotta meg az Orosz Filmművészeti Akadémia. Ez a második világháborús film kapta meg az akadémia Aranysas díját. A Fehér tigris legnagyobb riválisa Andrej Proskin munkája, a szintén történelmi témájú, a középkorban játszódó Horda volt.

Figyelmet érdemel, hogy a jelöltek között nagyon sok történelmi témájú film volt: a Fehér tigris és a Horda mellett a legjobbak közé jelölték a Viszockijról szóló nagyszabású filmet, melyben a ’70-es évek Szovjetuniója elevenedik meg és a Spion c., az 1941-es (képzeletbeli) Moszkvát bemutató alkotást.

A sorozatok között szintén nagy számban voltak történelmi témájú filmek: A fehér gárda (díjnyertes a minisorozat kategóriában), Zsukov (díjnyertes a sorozat kategóriában), Az egyházszakadás, demonstrálva, hogy a filmművészet is a maga eszközeivel részt kíván venni az orosz történelem értelmezésében.

Bár végül nem a Horda lett a legjobb film, a legjobb rendezőnek Andrej Proskint választották meg, és a legjobb forgatókönyv (Jurij Arabov) díját is a Horda – ez a tatárokat kimondottan primitív, gyilkos ösztönlényekként ábrázoló film – kapta meg.

 

 

(orel.kinonews.ru) 

 

Cimkék: Aranysas-díj, Fehér tigris, Karen Sahnazarov, Horda, Andrej Proskin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat