OROSZVILAG.HU


Átadták a nemzetközi Man Brooker díjat

  |  2013-05-25 15:25:34  |  
Kozma Ágnes

Átadták a nemzetközi Man Brooker díjat

Vlagyimir Szorokin is jelölt volt

 Átadták a nemzetközi Man Brooker díjat

Idén a Nemzetközi Man Booker Díj ünnepélyes átadására a londoni Victoria and Albert Museumban került sor. A tíz jelölt között ott volt Vlagyimir Szorokin író is, aki botrányos „Kékháj” és az antiutópisztikus „Az opricsnyik egy napja” c. műveivel vált ismertté Nyugat-Európában.
A Nemzetközi Man Booker díjat kétévente adományozzák. Bármilyen nemzetiségű, kortárs írót lehet rá jelölni, akinek a művei angol nyelven is hozzáférhetőek.

A zsűri elnöke, a brit irodalomkritikus Sir Christopher Ricks januárban hozta nyilvánosságra a nomináltak listáját. A bírák csoportja ebben az évben öttagúra bővült, mindegyik más- más földrajzi régióból származik – ezzel azt kívánták biztosítani, hogy a világirodalmat még mélyebben lehessen értelmezni.

A díjátadásra hét jelölt érkezett, Vlagyimir Szorokin nem volt jelen. Idén az amerikai Lydia Davis kapta meg a rangos díjat. Az elismerés 60 ezer font jutalommal jár, emellett a győztes kiválaszthatja, hogy műveinek melyik fordítóját tartja a legjobbnak, tehát ki kapja meg a 15 ezer font értékű különdíjat.
2005 óta Vlagyimir Szorokin volt a második orosz író, akit jelöltek a Nemzetközi Man Booker díjra. Az első Ljudmilla Ulickaja volt 2009-ben.

 

Forrás: http://www.newsru.com/cinema/22may2013/booker.html

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat