OROSZVILAG.HU


"Sztálingrád"

  |  2013-10-04 11:26:11  |  
Oroszvilag.hu

"Sztálingrád"

Sematizmus, rajzfilmszerű háttér Bondarcsuk filmjében

 "Sztálingrád"

Volgográd után Moszkvában is bemutatták az első IMAX-3D formátumban készült orosz filmet, a „Sztálingrádot” (rendező: Fjodor Bondarcsuk).

A Nyezaviszimaja Gazeta kritikája (Darja Boriszova) szerint a film szüzséje meglehetősen egyszerű, a régóta ismert háború és szerelem toposzra épül.

A film nagyrészt csatajelenetekből, robbanásokból áll, a főszereplők éhes, összeszorított foggal küzdő sztálingrádi lakosok. Mindenütt romok, lerombolt épületek, de szembetűnő a díszletek rajzoltsága, nem tűnik életszerűnek a háttér. Még a női főszereplő is úgy néz ki, mintha egy számítógépes játékból bújt volna elő. További hátránya a filmnek a zenei aláfestés, ami egy másodpercre sem hallgat el, így aztán egy idő után nagyon leterheli a nézőt. Fjodor Bondarcsuk apja, a legendás rendező, Szergej Bondarcsuk sok csatajelenetet rendezett („Háború és béke”, „Waterloo”), de neki sokkal jobban sikerült a történelmi igazság és tragizmus közvetítése, mint a sematikus elemekkel dolgozó ifjabb Bondarcsuknak – véli Darja Boriszova.

A senki által nem ismert tagokból álló jelölőbizottság mégis úgy döntött, a „Sztálingrád” indul Oroszország részéről az Oscar-díj megszerzéséért.

 

 

 

 

Cimkék: Sztálingrád, Nyezaviszimaja Gazeta, Fjodor Bondarcsuk, Darja Boriszova,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat