OROSZVILAG.HU


Bemutatták a "Nehéz istennek lenni" c. filmet

  |  2013-11-16 12:52:10  |  
Oroszvilag.hu

Bemutatták a "Nehéz istennek lenni" c. filmet

Alekszej German utolsó filmje a személyiség történelmi szerepéről és egy új középkor eljöveteléről szól

 Bemutatták a "Nehéz istennek lenni" c. filmet

Több mint fél évvel a rendező halála után végre elkészült és bemutatták Alekszej German utolsó filmjét, a Sztrugackij-testvérek műve alapján készült „Nehéz istennek lenni” c. alkotást. A filmet a Római filmfesztiválon mutatták be versenyen kívül.

Akinek volt türelme végigülni a háromórás filmet, mely German szokásos nehéz stílusában készült, a végén tapssal köszöntötték a művet. Szupelatívuszokban írt a filmről többek között Umberto Eco olasz író.

A film 15 évig készült, és legalább olyan szellemi kihívást feltételez a megtekintése, mint Alekszej German 1998-as nevezetes filmje, a „Hrusztaljov, a kocsimat!”

A történet szerint egy földlakó egy másik bolygó Arkanar nevű országában él, ahol középkori viszonyoknak megfelelő állapotok vannak.

Leonyid Jarmolnyik, aki a főszereplő Rumatot alakítja, elmondta, Alekszej German a 2012-es orosz elnökválasztásokig akarta bemutatni a filmet, mivel az, úgymond, Putyinról is szól. Jarmolnyik szerint a film fő mondanivalója, hogy egyetlen ember nem tudja megváltoztatni a történelmet.

Marco Müller, a Római filmfesztivál igazgatója szerint a film egy „új középkor” eljöveteléről szól, amikor megsemmisül a kultúra, polgárháborúk jönnek, legálissá válik az idegengyűlölet, egyfajta új barbárság válik uralkodóvá, melynek gyökerei részben a szovjet múltban keresendők.

Oroszországban 2014 februárban mutatják be a filmet a nagyközönségnek.

 

 

 

(Vedomosztyi) 

Cimkék: Alekszej German, Nehéz istennek lenni, Római filmfesztivál
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat