OROSZVILAG.HU


Szergej Sztadler és hegedűritkaságok Péterváron

  |  2013-12-07 16:25:23  |  
Manzák Krisztina

Szergej Sztadler és hegedűritkaságok Péterváron

Stradivari Észak Velencéjében

 Szergej Sztadler és hegedűritkaságok Péterváron

2013. december 2-án három hegedűkülönlegességet láthattak a komolyzene kedvelők Szentpéterváron a Csajkovszkij évforduló alkalmából rendezett koncerten.

A hegedűket a világhírű, kiváló hegedűs, a Szentpétervári Konzervatórium elnöke Szergej Sztadler szólaltatta meg Az előadáson többek között hallható volt néhány darab a zeneszerző hegedűre és zenekarra komponált műveiből, továbbá balettművei részletei is elhangzottak a nagyérdemű előtt.

A hangversenyen három Stradivari hegedűn csendültek fel a világhírű darabok. Szergej Sztadler elmondása szerint az első hegedűt a mester még 1719-ben, a másodikat 1723-ban készítette el. A harmadik – talán a legkülönlegesebb darab – a hangszerkészítő halála előtt alig egy évvel hagyta el a hangszerkészítő műtermét.

A Sosztakovics Filharmonikusok nagy termében a három hegedűn felhangzott tehát Csajkovszkij művei közül a Concerto hegedűre és zenekarra , a Valse sherzo, a Melankolikus szerenád, a Mozart variációk, majd a szünetet követően a Csipkerózsika c. balettműből az Auróra variációk, illetve a Hattyúk tavából az Adagio pas de deux és az Orosz tánc c. betétek csendültek fel.

Csajkovszkij maradandó munkásságához híven emlékeztek meg a 120 éves évfordulóról. A zeneszerző darabjai felcsendültek már a világ számos színpadán, és számtalan hangszeren, a hegedűsök körében azonban az orosz hegedűiskola és hozzá kapcsolódva Csajkovszkij neve, mindig is ütőkártyának számított, és számít a mai napig is – véli a hegedűvirtuóz.

 

 

Cimkék: Szentpétervár, Szergej Sztadler, Csajkovszkij,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat