OROSZVILAG.HU


Élet a Vénuszon? 

Címlap » Kultúra, programok
  |  2015-09-29 20:52:21  |  
Oroszvilag.hu

Élet a Vénuszon? 

Régi szovjet űrszondák képeit hozták nyilvánosságra

 Élet a Vénuszon? 

Egy nappal azután, hogy a NASA bejelentett, cseppfolyós vizet talált a Marson, az Oroszországi Tudományos Akadémia Kozmológiai Intézete közzétette azokat az eddig titkos minősítésű fotókat, melyeket a Venyera-9 és a Venyera-13 szovjet űrszondák készítettek a Vénuszon 1975-ben és 1982-ben.

Meglehet, a felvételeken látható „madár”, „skorpió”, „lemez” kódelnevezésű objektumok az élet nyomait ábrázolják a szomszédos bolygón. Az intézet kutatója, Leonyid Kszanfomaliti elmondta, a vénuszi élet lehetőségét már az 1980-as évek felvetették szakcikkekben, azonban az akkori tudományos közvélemény egyöntetűen elutasította a gondolatot, mondván, 500 Celsius fokos hőmérsékleten, a földi nyomás kilencvenszerese mellett nem lehetséges élet.

Már az 1975-ös Venyera-9 felvételein voltak furcsa objektumok, az 1982-es Venyera-13-as szonda objektívjébe pedig egy olyan „lemez” került, mely változtatta az alakját. A legérdekesebb azonban a „skorpiónak” elkeresztelt alakzat, mely szintén a Venyera-13 kameráján tűnt fel. A „skorpió” a földi ízeltlábúakra emlékeztető formáció, mintegy 17 cm. hosszú, és a kamera azt is fikszálta, hogy mozgást végzett.

 

 

 

(Moszkovszkij Komszomolec) 

Cimkék: Vénusz, Venyera-9, 1975, 1982, Venyera-13, élet
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat