OROSZVILAG.HU


Szvetlana Alekszijevics 

Címlap » Kultúra, programok
  |  2015-10-16 15:04:41  |  
Doktor Stella

Szvetlana Alekszijevics 

Oroszajkú írónőé a Nobel-díj

 Szvetlana Alekszijevics 

A 2015-ös irodalmi Nobel-díjat, s ezzel együtt 8 millió svéd koronát a fehérorosz és ukrán származású Szvetlana Alekszejevics kapta. A választást a Svéd Királyi Tudományos Akadémia új állandó elnöke, Sara Danius hirdette ki, aki az első nő ebben a pozícióban. A Nobel-bizottság azzal indokolta döntését, hogy Alekszejevics „többszólamú prózái korunk szenvedéseinek és bátorságának állítanak emlékművet.”

Az írónő 1948-ban született Ukrajnában, képesítése szerint tanító és újságíró. Éveken át dolgozott újságoknál, magazinoknál a Belorusz SZSZK-ban. Publicisztikai nyelvezete szépprózáiban is megjelenik, melyek főleg a második világháborús Szovjetunióról írt dokumentumregények.

Viktor Jerofejev orosz író úgy véli, hogy a díj Alekszejevicsnek való ítélése megjósolható és igazságos volt. Jerofejev továbbá megjegyzi, hogy Szvetlanát folyamatosan foglalkoztatja az emberi jogok témája.

A fehérorosz elnök Alekszander Lukasenko is gratulált az írónőnek. Szvetlena Alekszejevics viszont úgy nyilatkozott, hogy a fehérorosz kormány úgy tesz, mintha nem is létezne: nem írnak róla a sajtóban, és a televízióban sem közölnek róla semmit. Alekszejevics ezen felül kategorikusan elutasítja mindazon vádakat, melyek szerint nem szereti az oroszokat. „Nagyon szeretem az orosz népet. Szeretem a fehérorosz népet. Szeretem Ukrajnát. Egyszerűen ma nagyon nehéz becsületesnek lenni” – fejti ki Szvetlana.

A Francia Sajtóiroda pedig úgy pontosít, hogy Alekszejevics, elmondása alapján az orosz világot szereti, de nem szereti se Putyint, sem pedig Sztálint.

Cimkék: Szvetlana Alekszijevics, Nobel-díj
Országok: Belarusz Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat