OROSZVILAG.HU


A gopnyik szubkultúra

  |  2021-12-14 11:19:06  |  
Földesi Gábor

A gopnyik szubkultúra

Kis orosz szlenghatározó 

  

A gopnyik sztereotípia és szubkultúra amely a hardbass és a szláv mémkultúra valódi gyökerét képezi, Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban és más volt szovjet köztársaságokban az alacsonyabb társadalmi osztályú (általában 25 éves kor alatti) külvárosi fiatal férfiakra utal, akik szerény jövedelemmel rendelkező családokból származnak és maguk is alacsony iskolai végzettségűek. Női alakja a gopnyica.

 

 A gopnyikok szubkultúrája a késő orosz birodalomban gyökerezik, és a 20. század folyamán alakult ki a Szovjetunió városaiban.  A gopnyik szónak több eredetét feltételezik, az egyik a гоп (hopp) ugráshoz, ütéshez köti, így szerepel Vlagyimir Dal értelmező szótárában is.

 A másik magyarázat szerin a GOP egy rövidítés, amely szerint ez egy szervezet neve volt a «Городское общество призрения» (Városi Felügyeleti Közösség) amelynek a feladata a felügyelet nélküli utcagyerekek pártfogása volt.

 A harmadik magyarázat szerint a „gopaty” (gopálni) szóból ered, ami az 1860-as években a tolvajnyelvben csavargást jelentett. 1842-ben maga Vlagyimir Dal jegyezte fel, hogy ez a szó az utcán való éjszakázást jelentette.

 A 2010-es évek végétől kezdve a szubkultúra nagyrészt elhalványult. A gopnyikokat gyakran látni csoportokban guggolva és iszogatva panelházak előtt, amit „törvényszéknek” is neveznek «на корта́х» (na kortah), másképpen „csinálják a rákot” «сидения на крабе», (szigyenija na krabe/ doing the crab).

 Ezt az orosz börtönkultúra hatásának tulajdonítják. amely azért alakult ki, hogy a rabok ne a hideg talajon üljenek. A guggolás fontos eleme, hogy a sarok érinti a talajt. A gopnyikokra jellemző az Adidas (amit az 1980-as moszkvai olimpia szovjet csapata tett népszerűvé) vagy bármilyen más márkájú melegítő viselése. A sztereotípiához tartozik még továbbá a szotyizás, különösen Ukrajnában és Oroszországban. Emellett erősen köthető hozzájuk az alkoholfogyasztás, a cigarettázás és alkalmanként lőfegyverekkel ábrázolják őket. Körükben elterjedt a trágár szavak használata, és néha előfordul a durva viselkedés, de ez nem feltétele a gopnyik létnek. A gopnyik sztereotípia asszociálva van a mára nagyon népszerűvé vált hardbass zenei irányzattal.

 Források:

- http://exiledonline.com/russias-original-gangstas-meet-the-gopniki/

 

- https://weirdrussia.com/2014/04/24/slav-squat-russian-disturbing-street-trend/

- https://weirdrussia.com/2015/01/04/why-is-adidas-so-popular-among-russians/

 

 

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat