OROSZVILAG.HU


Nyikita Mihalkov, a zsarnok 

  |  2010-07-07 12:49:32  |  
Mezei Bálint

Nyikita Mihalkov, a zsarnok 

"Totalitárius eszközökkel vezeti az orosz filmesek szövetségét" - állítják 

Nyikita Mihalkov, a zsarnok Nyikita Mihalkov, a zsarnok 

Moszkva: 90 rendező Mihalkov ellen – Bár a Csalóka napfény második része Cannes versenyfilmjei között szerepelt, saját kollégái „totalitarizmusa” miatt támadják a neves direktort La Stampa, Silvia Maria Prefetti, 2010. április 20. 

A Csalóka napfény második felvonásának Kremlben tartott bemutatójára egy nappal Nyikita Mihalkov újra a sajtó és a nemzetközi érdeklődés kereszttüzébe került, igaz egyáltalán nem műalkotása, eredményei okán. Bár a háborús eposz első – még kiváló – etűdje 15 évvel ezelőtt elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját, a folytatást lesújtó kritikával illette az oroszországi közönség, ennek ellenére indulhatott a francia Riviéra vetélkedésén. A mozi direktora ellen 90, hazai, többségében magasan jegyzett filmes személyiség aláírásával hitelesített petíciót publikált, melyet az interneten tettek közzé, de a Le Figaro is lehozta soraikat. Indulatos felhívásuk fő mondanivalója Mihalkov zsarnoki működése, mellyel immár 13 esztendeje az orosz filmipari szakemberek szövetségét elnökli. Az „összeesküvés” kitalálói és mozgatói akár a szakadást is elképzelhetőnek tartják a szervezetben, de akaratukat az idén április 28-ára, Mihalkov által összehívott rendkívüli kongresszuson még nem tudták keresztülvinni.

A „Nekem nem tetszik” névvel ellátott apelláta támogatói között találjuk Alekszandr Szukorov, Eldar Rjazanov, idősebb és ifjabb Alekszej German, Andrej Szmirnov, Jurij Norstein, Otar Joseljani és Rustam Ibraghimbekov neveit is. Mi is nem tetszik nekik Mihalkov tevékenységében? - tehetjük fel a kérdést. „A belső ellenségek utáni mániákus hajsza a szövetség szívében, és a másként gondolkodók, a »disszidensek« kizárása” – válaszolják az Oscar-díjas rendező haragosai, de nem érik be ennyivel. „Szintén nem tudjuk elfogadni, hogy szervezetünkben nem létezik szabad vita, a nézőpontok ösztönző megvitatása, ahogy nem hatja át munkákat a szabadság és a demokrácia szellemisége sem. Helyette megállapítást nyertek a látásmódok egyöntetűségének kritériumai, a sztereotipizált patriotizmus nagyszerűsége, a talpnyalás és a szervilizmus.” Az „elégedetlenkedők” célként tűzték ki azt is, hogy a jövőben ne csak Mihalkov védencei kerülhessenek a szövetség vezetésének kulcspozícióiba, így a legfontosabb döntéseket valóban közösen, a plénum nyilvánossága előtt hozzák meg.

A kemény vádak erejét csak növeli Mihalkov és a regnáló moszkvai hatalom kapcsolata. A rendező Putyin iránt táplált szimpátiája közismert, talán ezért is lehet tagja annak az alapnak, mely a nemzeti filmes ágazatokat támogatja. A különleges státuszú Mihalkov hálából a finanszírozás átláthatatlan erdejét telepítette maga köré, ezért elnöki székét ugyancsak nehéz lesz megingatni. Magát az említett alapítványként működő bizottságot Putyin hívta életre, hogy új lendületet adjon a hazai mozinak, melyet maga Sztálin is előszeretettel használt ideológia fegyverként, és e funkciója az egész szovjet korszakban megmaradt. Nem véletlenül újult meg közel 1500 vetítőterem szerte az Orosz Föderációban, és készül évente több száz egész estés alkotás – akár csak bő két évtizeddel ezelőtt. A miniszterelnök olyan filmeket kívánt a szektorban dolgozóktól, melyek sikerrel konkurálnak nyugati riválisaikkal és hathatósan irányítják rá a figyelmet az orosz filmekre mind odahaza, mind Európában. Putyin elképzelése nem is lehetett más, mint feltámasztani egy halódó szakmát, a krízis kellős közepén tele korrupt funkcionáriusokkal, homályos pénzügyi keretekkel, érthetetlenül túlhizlalt büdzsékkel és a kalóz dvd-k áradatával.

„2008-ban az államilag támogatott filmek fele el sem jutott a szélesvásznú filmszínházakba” – ismerte el tavaly év végén Mihalkov. Talán pont ezért robbant ki idén márciusban az újabb finanszírozási botrány, hiszen 68 millió dollárt osztottak szét olyan stúdiók között, melyek képesek kasszasikereket gyártani az „emberi” és a „hazafi” jelszavak bűvöletében. Végül jó szokásuk szerint csak nyolc társaságot díjaztak a több mint négyszázból, köztük a Mihalkovhoz köthető Tritét. A kizártak exkluzív köréhez tartozott Pavel Lungin és csapata – az idén Cannes-ban legjobb rendezéssel díjazott „Taxi Blues” alkotói is.     

Ma Mihalkovnak ismét szembe kell néznie azokkal az „összeesküvőkkel”, akik 2008 decemberében már megfosztották koronájától, megválasztva helyette a jóval nyolcvan év fölötti grúz származású Marlen Hucievet (Húsz éves vagyok - Мне двадцать лет). Végül a zsarnoki direktor a jogot hívva segítségül visszatért trónjára. Igaz a helyzet ma rosszabb, mint két évvel ezelőtt, hiszen akár egy új filmes szövetség is alakulhat. Mihalkov pedig ki nem állhatja az alternatívákat – mondogatják. 

Cimkék: Csalóka napfény 2, Mihalkov, Putyin, Huciev, Szukorov, Lungin, Taxi Blues
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat