OROSZVILAG.HU


"Együtt erősebbek vagyunk"

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2010-09-11 13:45:53  |  
Gyóni Gábor

"Együtt erősebbek vagyunk"

Martonyi János és Alexander Stubb cikke a Népszabadságban 

 "Együtt erősebbek vagyunk"

 

A Népszabadság szombati számában Martonyi János magyar és Alexander Stubb finn külügyminiszter közös cikket publikáltak, amelyben az EU (ezen belül Magyarország) és Oroszország közti kapcsolatokról fejtették ki véleményüket.

A szerzők szerint Oroszország „stratégiai partnerünk,” és itt az ideje, hogy országaink, és tágabb értelemben az Unió elmélyítsék kapcsolataikat Oroszországgal. Három olyan terület van, amelyet prioritásként lehetne kezelni ebben a politikában.

Először is, a gazdasági kapcsolatokat. Támogatni kell Oroszország belépését a WTO-ba, egységesíteni kellene a műszaki szabványokat, de „nem kell diktálnunk a szabályokat.” A gazdasági együttműködés végső célja „az Oroszország és az EU közötti szabadkereskedelmi térség létrehozása.”

A második cél „a népeink közötti mindennapos kapcsolat elmélyítése,” amit legjobban a vízummentes utazás bevezetése szolgálna.

Az együttműködés harmadik szférája kül- és biztonságpolitikai jellegű, amelynek végső célja „egy közös európai biztonsági tér megteremtése.” Először is az EU-n belül van szükség egy stratégiai vita lebonyolítására Oroszországról: „meg kell tárgyalnunk a közös prioritásainkat és fellépést Oroszországgal is.”

Másodszor egy jogi alap, Új megállapodás kellene, amelyet új, közös munkamódszerek meghonosítása követne, mindezekhez azonban ismerni kell Oroszország világos álláspontját is.

„Sok kérdésben a labda most Oroszország térfelén van, de amikor visszakapjuk, készen kell állnunk a játékra.”

 

https://www.eurazsia.hu/2010/09/11/egyutt-erosebbek-vagyunk/

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat