OROSZVILAG.HU


Indulhat a Déli Áramlat

  |  2012-12-08 14:54:40  |  
Oroszvilag.hu

Indulhat a Déli Áramlat

Törökország kilépett a projektből

 Indulhat a Déli Áramlat

Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében kezdték meg az Oroszországból Olaszországba haladó, Ukrajnát megkerülő Déli Áramlat gázvezeték szimbolikus építését Anapában 2012. december 7-én. A gázvezeték a Fekete-tengeren át fog haladni Bulgárián, Szerbián, Magyarországon, Szlovénián keresztül Olaszországba, de leágazások lesznek Horvátországba és a Boszniai Szerb Köztársaságba is.

Vlagyimir Putyin Anapában tartott beszédében elmondta, a Déli Áramlat az egyik legfontosabb európai energetikai projekt, amely Dél-Európa energiabiztonságához járul hozzá. A Déli Áramlat évi 63 milliárd köbméter gáz szállítására lesz képes

Az anapai rendezvényen részt vett magyar részről többek között Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

A Déli Áramlat tenger alatti szakaszát a South Stream Transport AG kivitelezi, melyben az orosz Gazprom 50, az olasz Eni 20, a francia GDF és a német BASF-Wintershall 15-15 százalékkal vesznek részt.

Közben a török energetikai miniszter, Taner Yildiz kijelentette, hogy Ankara nem kíván részt venni a Déli Áramlat projektben, Törökország ehelyett a Nabucco West és a TANAP gázvezeték megvalósítását részesíti előnyben.

A Déli Áramlat legkorábban 2015-ben készülhet el.

 

 

(kremlin, rbc.ru) 

Cimkék: Déli Áramlat, Törökország, Németh Lászlóné, Putyin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat