OROSZVILAG.HU


Orosz lapok a magyar választásokról II.

  |  2010-04-13 22:39:25  |  
Vértes Judit

Orosz lapok a magyar választásokról II.

Magyar eredmények orosz szemmel

A magyarországi választási eredmények ugyan valóban nem vertek nagy érzelmi hullámokat az orosz sajtóban, a tudósításokat jobbára külföldi sajtóból vették át, melyek egyik portálról vándoroltak át a másikra, két kivételt azonban itt idéznénk.

Az Orosz Akadémia Európa Intézetének egyik vezető elemzője, Szergej Fjodorov  a magyarországi választásokkal kapcsolatban a következőket nyilatkozta a pravda.ru újságírójának:  „A magyar jobboldaliak  és a szélsőjobb leginkább annak köszönhetik a győzelmüket, hogy sikeresen spekuláltak az emberek érzelmeivel. Meg kell jegyezni, hogy a jobboldal előretörése szervesen illeszkedik Nyugat- és Kelet-Európa jobbra tolódásának tendenciájába.  Ez egy törvényszerű jelenség, melynek táptalaja egyfelől a világméretű gazdasági válság, másfelől a migrációs folyamatok (Magyarország esetében ez a cigány kisebbség, teszi hozzá a szerkesztő). Nem kell azonban túlértékelni a magyarországi választási eredményeket. Az Európai Unió elég erős ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon az országra. Éppen ezért én meg vagyok győződve arról, hogy a hatalomra jutott erők lózungjaik nagy részét nem fogják tudni megvalósítani. Ez bebizonyosodott a szomszédos Ausztriában is, ahol pár évvel korábban szintén a nacionalista erők nyertek.  Az Unió heves reakciója az osztrák eseményekre nagyban hozzájárult a helyzet konszolidálásához. Azt gondolom, Magyarországon is valami hasonló fog végbemenni.”   

A cikket jegyző két újságíró megjegyzi, hogy Orbán Viktor nem túl pozitívan viszonyul Oroszországhoz. Tíz évvel ezelőtti miniszterelnöksége idején a két ország közötti kapcsolatot a „múlt maradványának” nevezte. Orbán Viktor az a politikus - írja Szergej Balmaszov és Vagyim Truhacsev -, aki a Déli Áramlat egyik legkategorikusabb ellenzője. Igaz, utóbbi időben némi pozitív elmozdulás érzékelhető Orbán Viktor Oroszország-viszonyában. Ennek tudható be Pétervárra tett látogatása is, - teszik hozzá az újságírók. Hogy milyen irányba fog fejlődni a két ország közötti kapcsolat, majd megmutatja az idő, - zárják bölcsen a fejtegetést.

A kommersant.ru szerint a választási eredmények semmilyen komoly kellemetlenséget nem fognak okozni Moszkva számára. Az utóbbi években a magyar-orosz kapcsolatok felfelé ívelő szakaszukat élik, melyet olyan közös projektek fémjeleznek, mint a Déli Áramlat, egy magyarországi gáztározó építése, a paksi atomerőmű modernizációjának terve, egy logisztikai központ építése Záhonyban, magyar vállalatok építési projektjei Oroszországban. Orbán Viktor már a parlamenti választások előtt megkezdte a tárgyalásokat Moszkvával, - értesült a kommersant.ru tudosítója. Putyin és Orbán között nem hivatalos találkozóra került sor Pétervárott, Martonyi János a Külügyminisztérium vezetői posztjának várományosa egy nem régi interjújában azt nyilatkozta: „Geopolitikailag és energetikailag függünk Oroszországtól, ezért tiszta és egyenes kapcsolatokat szeretnénk kiépíteni Oroszországgal.”    

Érdekességként említendő, hogy a kommersant.ru nem tudni milyen forrásból merítve az LMP-t mérsékelten jobbra hajló zöldpártnak titulálja (más cikkben az LMP-t egyszerűen csak liberálisoknak nevezik), míg a Jobbikkal kapcsolatban nem használja a szélsőjobb kifejezést, hanem következetesen megmarad az EU-szkeptikusok megnevezésnél, és ebből fakadóan a párt legfontosabb vonásának annak harcias EU-ellenességét tartja.

 

Cimkék: választások, Orbán, Putyin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat