OROSZVILAG.HU


Európa: nácik és homoszexuálisok

  |  2014-01-16 12:40:46  |  
Gyóni Gábor

Európa: nácik és homoszexuálisok

Az orosz külügy jelentése Magyarországgal is foglalkozik

 Európa: nácik és homoszexuálisok

Az orosz Külügyminisztérium közzétette éves jelentését az Európai Unió emberi jogi helyzetéről 2013-ban.

A 94 oldalas dokumentum szerint az EU mind a 28 tagállamában megsértik valamilyen módon az emberi jogokat (lehallgatják a polgárokat, a börtönökben kínzások fordulnak elő, rosszul bánnak a menekültekkel, megsértik a szólásszabadságot).

Az emberi jogok legfőbb sárbataposói Moszkva szerint Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium és különösen a balti államok, ahol elnyomják az oroszajkú kisebbséget.

Az EU egyik legnagyobb problémája a rasszizmus és idegengyűlölet. A nácizmus veszélyt jelent Németországban, Ausztriában, Svédországban, Olaszországban, Magyarországon. A gazdasági válság megnövelte az idegengyűlölő eszmék népszerűségét, s különösen a cigányokkal bánnak kirekesztő módon. Észtországban és Lettországban az SS katonáit heroizálják, bizonyos országokban az antiszemita retorika ad okot aggodalomra.

Az EU-ban agresszív homoszexuális propaganda zajlik, amit más országokra is rá akarnak kényszeríteni. A jelentés ugyanakkor elítélően szól a német társadalom állítólagos homoszexuális-ellenességéről is.

Gondok vannak a sajtószabasággal is. Németországban a média kommercializációja ahhoz vezetett, hogy nem jelenhetnek meg minőségi vélemények a sajtóban.

Magyarország kapcsán a következőket emeli ki a szöveg: a bevezetőben az európai rasszizmus illusztrációjaként említik a cigánygyilkosságokat és az „ultrajobboldali” Jobbikot.

Konkrétan: a szöveg szerint aggodalomra ad okot a 2012-ben életbe lépett magyar Alaptörvény, amelyben egyfajta kísérlet olvasható a második világháború eredményeinek átértékelésére. Jogvédő szervezetekre hivatkozva problémásnak tekinti azokat a kísérleteket, melyek büntetőjogi felelősség alá vonnák az MSZMP volt vezetőit, megnyirbálnák a Magyar Népköztársaság vezetőinek nyugdíját. Vitákat váltott ki a jogi rendszer reformja, nyugati jogvédő szervezetek szerint az állam túlságosan is beavatkozik a sajtó életébe.

Aktuális probléma a cigányok helyzete: a 400 ezer munkaképes cigány közül csak minden negyediknek van munkája, ez is rendszerint alulfizetett szezonális tevékenység. A cigányokat gyakran éri diszkrimináció a munkahelyükön. A cigányok életszínvonala alacsonyabb, mint az országos átlag, és átlagos élettartamuk is 10 évvel elmarad a magyar átlagtól. Nacionalista csoportok szerveződnek cigányellenes retorikával.

Problémát jelent az antiszemitizmus is. Zsidó vallási épületeket és temetőket érnek vandál támadások, fizikai incidens ér zsidó vezetőket (itt idézi a Schweitzer József főrabbit ért inzultust, az orosz külügy helytelen szövege szerint a főrabbit megverték).

Mindazonáltal a magyar kormány elismeri a problémákat, és kész együttműködni a nemzetközi szervezetekkel – írja az orosz Külügyminisztérium jelentése, mely elolvasható itt.

 

 

(mid.ru)

 

Cimkék: EU, orosz Külügyminisztérium
Országok: Észtország Lettország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat