OROSZVILAG.HU


Adás Orbán Viktorról az Echo Moszkviban 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2014-04-15 21:52:37  |  
Gyóni Gábor

Adás Orbán Viktorról az Echo Moszkviban 

Mit gondolnak Oroszország legnépszerűbb rádiójában a magyar kormányfőről? 

 Adás Orbán Viktorról az Echo Moszkviban 

Az Echo Moszkvi rádió 48 perc című műsorában, mely évek óta a világ különböző politikusait mutatja be, április 15-én Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt az adás témája.

Nargiz Aszadova és Andrej Poznjakov újságírók mutatták be a magyar miniszterelnököt, akit markáns, népszerű politikusként jellemeztek. Megjegyezték, Orbán Viktor 1963-ban született Székesfehérváron, de gyerekéveit falun töltötte. Az 1956-os események után született, amikor Magyarországon „emberarcú szocializmust” építettek. Jó tanuló volt és nagyon szerette a futballt. 14 éves korától a kommunista ifjúsági szervezet titkára, de hamar csalódott a kommunizmusban. A Fidesz nevű demokrata párt egyik alapítója. Budapesten jogot tanult.

1989-ben felszólalt Nagy Imre újratemetésén, ahol a szovjet csapatok azonnali kivonását követelte Magyarországról. Ekkor egész Magyarország megismerte a nevét. Ezt követően Soros-ösztöndíjjal Oxfordban tanult.

Orbán Viktor nem katolikus, hanem kálvinista vallású. Öt gyermeke van.

Először 1998-ban vezette győzelemre a Fideszt, 35 éves korában, ezzel a korabeli Európa legfiatalabb kormányfője volt.

A jobboldali Orbán Viktor „fájdalmas reformokat” hajtott végre Magyarországon. Adót csökkentett, megvágta a szociális kiadásokat. Segélyek helyett munkát igyekezett adni az embereknek. Csökkentette a bürokrácia létszámát. Orbán Viktor miniszterelnöksége idején lépett be Magyarország a NATO-ba.

2002-ben váratlan vereséget szenvedett a választásokon, de megmaradt a pártja élén. Az Orbánt váltó szociálliberális koalíció idején Budapesten zavargások törtek ki, miután hangfelvétel került nyilvánosságra, melyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beismerte, hogy félrevezette a választókat.

Orbán Viktort „pánmagyar” nacionalistának tartják. 2004-ben a határontúli magyarok állampolgársága mellett kampányolt.

2010-ben magabiztosan megnyerte a választásokat. Megváltoztatta az alkotmányt. Az új magyar alkotmány szerint Magyarország felelősséget vállal a határontúli magyarokért. Az alkotmány szerint a házasság férfi és nő viszonya, ami burkolt módon homoszexuális-ellenes. Az EU és USA bírálta a 2010 utáni magyar kormányt az igazságszolgáltatási reformok miatt. Az Orbán-kormány 3 % alá csökkentette az államháztartás hiányát.

A politikus korábban bírálta Oroszországot, fellépett a Déli Áramlat ellen, azt mondta, Magyarország nem akar a Gazprom barakkja lenni. Második miniszterelnöksége idején megváltozott Oroszországhoz való viszonya. A csődközelbe jutott Magyarországnak ugyanis szüksége volt orosz tőkére is.

A műsorban szakértőként megszólalt Fjodor Lukjanov. Véleménye szerint Orbán Viktor markáns politikus, akit sokan populistának tartanak. Kétségtelen, hogy jól szót tud találni a néppel. Korábban az egyik legelszántabb szovjet- és kommunistaellenes politikus volt, részt vett a rendszerváltás folyamatában. Korábbi liberalizmusa megváltozott, és a választók hangulatához igazodva alakítja ki véleményét. Mostanság a magyar szuverenitást hangsúlyozza, a brit konzervatívokhoz hasonlóan bírálja az EU-t. Sikeresen küzd Magyarország eladósodása ellen. Védi a kis- és közepes vállalkozások érdekeit. Nacionalista retorikát folytat, ami Magyarország történelmi múltjából fakad, hiszen az ország elvesztette területe kétharmadát a 20. században. Sokan „kelet-európai mini-Putyinnak” tekintik Orbánt.

A műsor végén elhangzott a magyar himnusz.

 

A 48 perc Orbán Viktorról szóló adása meghallgatható itt

 

Cimkék: Echo Moszkvi, Orbán Viktor, Magyarország, Fidesz, határontúli magyarok, Oroszország,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat