OROSZVILAG.HU


2015 a Szovjetunióba hurcoltak emlékéve lesz

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2014-11-25 13:13:54  |  
Oroszvilag.hu

2015 a Szovjetunióba hurcoltak emlékéve lesz

Szerencsen emlékművet avattak a Szovjetunióba hurcoltak tiszteletére

 2015 a Szovjetunióba hurcoltak emlékéve lesz

Ennek a tragédiának sohasem szabad megismétlődnie! Beszélni kell róla, meg kell emlékezni a túlélőkről, az áldozatokról. Erről Dr. Latorcai Csaba beszélt a szerencsi vasútállomáson, ahol a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emléknapján, felavatta a málenkij robot-emlékművet. A Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a hazatérők testileg-lelkileg magukon viselték a kényszermunka éveit további életükben. Megbélyegzettek lettek az új hatalom szemében. Nem végezhettek olyan munkakört, amelyet szerettek volna. Sokan a magukkal hozott betegségek következtében haltak meg pár éven belül. 

Mint mondta: azokról, akik sokáig némaságra voltak ítélve - "Ha beszélni mersz róla visszakerülsz!"- mondták nekik hazakerülésükkor - és még azt a lehetőséget is elvették tőlük, hogy rokonaikat, társaikat megsirassák.

Hiszen az elnyomó kommunista hatalomnak az volt a módszere, hogy miután már mindent elvett az emberektől, a legfontosabbat akarta elvenni és kisajátítani: az emlékezetet! Dr. Latorcai Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy éppen ezért születtek és születnek hazánkban olyan elhatározások, amelyek ezeket a sebeket kívánják gyógyítani.

Ennek jegyében a kormány, a 2015. évet, emlékév keretében a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékének szenteli. 

Hozzátette: az ilyen, helyi, regionális és országos megemlékezések, mint ez a mostani, örök felkiáltójel legyen mindenki számára, akik másokat akarnak nemzetisége, származása, vagy vallása miatt üldözni!

 

(kormany.hu)

Cimkék: Szovjetunió, 2015, Latorcai Csaba, Szerencs
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat