OROSZVILAG.HU


Exporttilalom az orosz gabonára 

  |  2010-08-06 10:48:13  |  
Gyóni Gábor

Exporttilalom az orosz gabonára 

Közben gabonaárrobbanás Európában 

 Exporttilalom az orosz gabonára 

Oroszország ideiglenesen felfüggeszti a gabona exportját – jelentette be tegnap Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Az intézkedés célja oroszországi élelmiszerek árának féken tartása (miközben az európai gabonaárak évtizedes csúcsokat döntögetnek), az állatállomány számának megőrzése, és tartalék képzése.

Az exporttilalom augusztus 15-től december 1-ig fog fennállni.

Az orosz vezetés döntéséhez hozzájárult, hogy ebben az évben nagyon gyenge gabonatermés várható, mindössze 65-75 millió tonna, miközben Oroszország belső szükséglete 75 millió tonnát tesz ki.

Az exporttilalom nem jó hír az oroszországi gazdáknak, akik kénytelenek lesznek alacsony belső árakon értékesíteni a gabonát. Nem jó hír az egész orosz mezőgazdaságnak, amelynek élő szerződései vannak, például azoknak a cégeknek, akik nemrég megnyertek egy egyiptomi gabonaszállítási tendert. Arkagyij Zkucsevszkij, az Orosz Gabonaszövetség elnöke szerint az intézkedés nyomán veszélybe kerülhet Oroszország reputációja megbízható kereskedelmi partnerként.

Talán emiatt is Putyin miniszterelnök valóságos aranyesőt helyezett kilátásba a termelők számára, 35 milliárd rubeles pótlólagos támogatást ígérve. Ebből 10 milliárdot közvetlen segélyként kapnak meg a gazdaságok, további 25 milliárdot pedig kedvezményes hitelként.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat