OROSZVILAG.HU


Ködbe vesző múlt

  |  2010-08-31 15:55:14  |  

Ködbe vesző múlt

Az oroszok elfeledték a Molotov-Ribbentrop paktumot

Ködbe vesző múlt

A második világháború kirobbanásának 71. évfordulója előtt az orosz Levada közvéleménykutató központ felmérést készített arról, miként vélekednek Oroszország polgárai 1939 augusztusának, szeptemberének eseményeiről.

A felmérés szerint az oroszországi polgárok jelentős része (46 %) mit sem tud a Molotov-Ribbentrop paktumról, s akik tudják is miről van szó, inkább pozitívan viszonyulnak hozzá (33 %), semmint negatívan (22 %). A Molotov-Ribbentrop paktum helyeslői jellemzően városi, fiatal, jól képzett férfiak, ellenzői középkorú, felsőfokú végzettséggel rendelkező alacsony keresetűek.

A megkérdezettek abszolut (56 %) többsége arról sem tud, hogy a Vörös Hadsereg 1939 szeptemberében megtámadta Lengyelországot, majd Bresztben közös parádét tartottak a szovjet és német csapatok (erről mindössze 21 % hallott).

A legtöbben (41 %) nem alkottak véleményt azzal a kérdéssel kapcsolatban,  miszerint a balti országokkal és Lengyelországgal fennálló hűvös viszony oka az 1939-1940. évi szovjet okkupáció lenne, viszont azok, akik állást foglaltak ebben, nagyjából egyenlő arányban foglaltak el ellentétes pozíciókat. 29 % szerint az orosz vezetés e kérdés kapcsán képviselt nem egyértelmű álláspontja lehet a rossz viszony alapja, 31 % szerint pedig inkább nem az orosz oldalon kell keresni a lengyel-orosz és balti-orosz ellentétek okát.

 

Cimkék: Molotov-Ribbentrop paktum
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat