OROSZVILAG.HU


2011 nehéz év lesz az orosz gazdaságnak

  |  2010-09-06 10:24:00  |  
Gyóni Gábor

2011 nehéz év lesz az orosz gazdaságnak

Az elmúlt években nőtt az orosz olajfüggőség

2011 nehéz év lesz az orosz gazdaságnak

A közelmúltban kétféle jóslat jelent meg az olaj árának várható alakulásáról: az egyik alapján a fekete arany árának csökkenése várható, a másik szerint – ha újabb gazdaságélénkítő csomag valósul meg Amerikában – az is elképzelhető, hogy az olaj árának emelkedése valósul meg.

Jurij Safranik volt orosz energiaügyi miniszter szerint inkább az első szcenárió megvalósulásának van nagyobb esélye. A szakember szerint jövőre 60 dolláros olajár várható a kormány által tervezett 75 dollár helyett. Ez jelentős bevételektől fosztja meg az orosz büdzsét: az olaj árának csökkenése miatt Oroszország kénytelen lesz új hiteleket felvenni és devalválni a rubelt.

Az olaj árának csökkenésére azért számítanak, mert a világgazdaság kilábalása a válságból lassan halad, és nagy esélye van annak, hogy a válságnak bekövetkezik egy második hulláma is. Safranik szerint ezek alapján egészen biztos, hogy 2011-ben a jelenleginél rosszabb lesz az orosz gazdaság helyzete.

Egyelőre nincs szó arról, hogy a világ túl lenne a válságon. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnökének pénteki nyilatkozata szerint még korai a krízis legyőzéséről beszélni, ráadásul a globális munkanélküliség is rekord szintre emelkedett.

Oroszország 2011-ben bevételei 15 %-át veszítheti el. Natalja Orlova, az Alfa Bank elemzője szerint ebben az évben 120 dolláros olajár mellett lehetséges a hiány nélküli költségvetés. Orlova szerint 2007-ben még 20-30 dolláros olajár is elég volt a költségvetés egyensúlyához, ami azt jelenti, hogy az elmúlt néhány évben – modernizáció ide, modernizáció oda - Oroszország megsokszorozta az olaj világpiaci árától való függőségét.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat