OROSZVILAG.HU


Oroszországban terjeszkedik a Volkswagen 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-09-12 11:22:45  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszországban terjeszkedik a Volkswagen 

Együttműködés a GAZ és a VW között

 Oroszországban terjeszkedik a Volkswagen 

 

A német Volkswagen további kiszervezései a GAZ autógyárhoz

A Volkswagen konszern tovább kívánja bővíteni termelését Oroszországban. Ezen okból kifolyólag a wolfsburgi illetőségű német óriásvállalat tárgyalásokat folytat az orosz GAZ tehergépkocsi gyártó vállalattal. Ahol korábban a Volgát gyártották, lehet, hogy a közeljövőben Passat-ok gördülnek le a futószalagról: a múlt héten Martin Winterkorn a Volkswagen vezérigazgatója személyesen találkozott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, megerősítendő a VW Oroszország iránti elkötelezettségét. Winterkorn kijelentette, számukra „középtávú perspektíva, hogy a GAZ csoporttal szerződéses gyártás jöjjön létre”, továbbá felmerült a kalugai VW művek további jelentős bővítése is.

GAZ: jelenleg csupán bérmunka a VW-nek – később akár teljes autógyár?

A GAZ-nál csupán annyit árultak el a Kommerszant megkeresésére, hogy tárgyalások folynak a Volkswagen konszernnel, melyeket szeptember folyamán szerződéssel kívánnak lezárni. A GAZ számára ez azért is fontos, mivel a nem éppen szerencsésen sikerült Volga Siber modell után nem tudják megfelelően kihasználni gyártókapacitásaikat. Korábban 150 ezer amerikai dollárért felvásároltak ugyan egy autógyárat, mivel úgy tervezték, hogy a Chrysler Sebring-et licencszerződéssel fogják gyártani – ám alig 5000 ilyen gépkocsi hagyta el a gyár kapuit. Ezek után a régi Volga gyártását a GAZ a 2009-ben kezdődött orosz gépkocsi-válságban, leállította.

A jelenlegi tervek szerint a GAZ még nem a VW modellek teljes összeszerelését (beleértve a karosszériaépítést és a festést) végezné, hanem csak „a csavarok meghúzását”, azaz előre elkészített modulok kis mennyiségű összerakását. Kormányzati körök információja szerint azonban „drágább modellek, mint például a VW Passat végső, oroszországi összeszereléséről” is szó lehet.

Erre az adhat okot, hogy a VW és az orosz állam közötti befektetési szerződés alapján a német vállalat kötelezve van arra, hogy Kalugában körülbelül 20 Volkswagen és Skoda modell végső összeszerelését végezzék el. Ebben az autógyárban októbertől minden autónak helyben összehegesztett és frissen festett állapotban kell lennie. A jelenlegi termelési ciklusban azonban csak Skoda Fabia, Skoda Octavia és a VW Tiguan, illetve a különösen Oroszország számára kifejlesztett VW Polo szedán kapott helyet.


A VW megfelelő „különleges feltételeket” kíván a második építési fázisra

A VW reményét fejezte ki, hogy továbbra is engedélyt és kedvezményt kapnak csupán az autók összeszerelésére, ha egyidejűleg szerződést tudnak kötni a kalugai üzem gyártási kapacitásának megduplázásáról, ami évi 300.000 személygépkocsi összeszerelését jelentené. Ez azért is lenne fontos, mert a konszern 2017 folyamán már 360.000 gépkocsit kíván értékesíteni az orosz piacon (2009-ben már 94.000 gépkocsit adtak el).

(aktuell.ru)

 

Cimkék: Volkswagen Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat