OROSZVILAG.HU


Növekvő nyugalom vagy növekvő feszültség?

  |  2010-10-13 13:58:31  |  
Kecskeméti Gábor

Növekvő nyugalom vagy növekvő feszültség?

Idén már 300 halott és 468 letartóztatott az Észak-Kaukázusban

Az idei évben az orosz anti-terrorista erők hivatalosan 301 felkelőt öltek meg és 468 gyanúsítottat tartóztattak le. Igaz a hivatalos orosz politika a legtöbbször „500 banditáról” beszél a térségben, de az előbbi számok ennél sokkal nagyobb terrorista aktivitásról tanúskodnak.

Növekvő nyugalom vagy növekvő feszültség?

A Nemzeti Antiterrorista Bizottság kedden nyújtotta be Moszkvában a 2010-es évre vonatkozó jelentését. A nyilvánosságra hozott információk szerint az Orosz Föderáció észak-kaukázusi területén 50 terrorista-ellenes intézkedést hoztak és több, mint 4.500 „operatív bevetést” végeztek, melyek során a fent említett terroristák életüket vesztették. A Bizottság összegzése szerint 540 terrortámadás történt, ezek közül mindössze 61-et sikerült meghiúsítani. A szövetségi haderőknél 220 fő szerepel a veszteséglistán, emellett 550-en sebesültek meg. Állításuk szerint a „terrorista aktivitás” tavalyhoz képest 12 százalékkal csökkent.

Ennek ellenére a helyzet az Észak-Kaukázusban „állandóan feszült”. A legfelsőbb nyomozóhatóság elnöke, Alekszandr Basztrikin egy, az „Echo Moszkvi” rádióadónak adott interjúban azonban ennél sokkal élesebben fogalmazott. Állítása szerint a Kaukázusban „gyakorlatilag háború folyik”.
Ha összehasonlítjuk a számokat a hivatalosan orosz politika kijelentéseivel, ahol a kaukázusi helyzetet „holmi 500 bandita” tevékenységének állítják be, akkor Basztrikin kijelentése jóval közelebb áll az igazsághoz. Mert, ha idén már 800 terroristát tettek ártalmatlanná, s ennek ellenére újabb és újabb támadások történnek, akkor magától adódik a kérdés: hány szeparatista tevékenykedik ott egyáltalán?  

(aktuell.ru)  

 

Cimkék: terrorizmus, csecsenföld, észak-kaukázus,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat