OROSZVILAG.HU


Kadirov ellopja a támogatások harmadát? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-12-11 10:22:09  |  
Gyóni Gábor

Kadirov ellopja a támogatások harmadát? 

WikiLeaks: nem kizárt, a Kreml ölette meg Ahmad Kadirovot

 Kadirov ellopja a támogatások harmadát? 

 

A WikiLeaks által publikált, Csecsenföldre vonatkozó 2006-ból származó amerikai diplomáciai iratokban az a feltételezés olvasható, miszerint az orosz hatóságok ölték meg Ahmad Kadirov csecsen elnököt 2004-ben, Ramzan Kadirov pedig ellopja a köztársaságnak szánt juttatások harmadát.

A William Burns egykori nagykövet által írt jelentés 2006 májusi keltezésű, és Vlagyimir Putyin akkori elnök csecsen stratégiájáról szól. Az amerikai diplomata szerint Moszkva csecsen stratégiája két elemből áll, az egyik a katonai kontroll visszaállítása a köztársaság teljes területén, a másik a  “csecsenizálás”, azaz a köztársaság vezető pozícióinak betöltése azokkal az egykori szeparatistákkal, akik hűséget esküdtek Moszkvának.

Putyinnak azonban a sikerek mellett két problémája is van az Észak-Kaukázusban. Egyrészt a csecsenföldi sikereket nem tudták megismételni a régió más szubjektumaiban, a “dzsihádisták” befolyása nem csökkent a Csecsenfölddel szomszédos köztársaságokban.

Másrészt amíg Csecsenföldön az egykori szeparatisták kormányoznak, a Kreml kénytelen lesz jelentősebb katonai erőket állomásoztatni a régióban, hogy féken tartsa az egykori lázadókat.

Burns jelentésében részletes leírását adja a csecsenföldi háborúknak, majd azt írja, nem kizárt, hogy Ahmad Kadirov csecsen elnök 2004-es májusi halála mögött a Kreml állhat. Kadirov ugyanis megalapította a csecsen olajtársaságot, és kísérletet tett arra, hogy ellenőrzése alá vonja a csecsenföldi olajjövedelmeket. Kadirovot 2004. május 9-én ölték meg, a Győzelem napján tartott grozniji parádén, amikor a stadionban, ahol helyet foglalt, bomba robbant. A hivatalos verzió szerint terroristák robbantották fel, de nem kizárt, hogy az oroszok álltak a merénylet mögött – Burns szerint mindkét verzió elfogadható.

Kadirov halála után fia, Ramzan került előtérbe, aki Burns szerint nem rendelkezik kiemelkedő képességekkel, viszont fokozatosan ellenőrzése alá vonta a pénzek áramlását és meg akarta szerezni a csecsen olaj feletti kontrollt is. A köztársaságba érkező központi pénztömeg Kadirov értelmezése szerint “fizetség”, azért, hogy nyugalom legyen. Burns úgy tudja – Aszlambek Aszlahanov orosz elnöki tanácsadóra hivatkozva - Kadirov megtartja a föderális pénzek egyharmadát.

A Kreml megpróbálta fékek és ellensúlyok kiépítését Kadirovval szemben. Létrehozták a Kelet és Nyugat zászlóaljakat Szulim Jamadajev vezetésével, ezek a Kadirov-féle “Észak” és “Dél” zászlóaljak riválisaiként jelentek meg. Kadirovot az FSZB, Jamadajevet a katonai hírszerzés, a GRU támogatja, s a két politikus között a feszültség nőni fog – jósolta meg helyesen 2006-ban Burns.

Szulim Jamadajev ellen vagy 20 merényletet követtel el, mígnem 2009 márciusában agyonlőtték egy dubai parkolóban. A Jamadajev-rokonok szerint Ramzan Kadirov áll a merényletek mögött.

 

(wikileaks.ch, gazeta.ru)

 

 

Cimkék: Ramzan Kadirov, Ahmad Kadirov, Csecsenföld
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat