OROSZVILAG.HU


Rendbontás Moszkva központjában

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-12-12 12:32:48  |  
Gyóni Gábor

Rendbontás Moszkva központjában

Elszabadulnak a nacionalista indulatok?

 Rendbontás Moszkva központjában

 

Összecsapásokba torkollott Moszkvában Jegor Szviridov orosz futballszurkoló temetése szombaton. A Szpartak fanatikusát vasárnap éjjel ölték meg egy kaukázusi csoporttal kitört verekedés során, ezt követően már kedden is sor került egy megmozdulásra, szombaton viszont már tettlegességig fajultak az események.

A Szviridovra emlékező orosz futballszurkolók, zömmel szélsőjobboldali beállítottságű fiatalok, mintegy ötezren a Kreml melletti Manyézs-téren gyülekeztek, fáklyákat és füstbombákat gyújtottak, járókelőket vertek meg.

A rendőrök végül szétkergették a tüntetést, 32 ember kórházba került, 66 rendbontót letartóztattak. A hivatalos szurkolói csoportok tagadják, hogy közük lenne az eseményekhez. Rasid Nurgalijev orosz belügyminiszter ma tájékoztatta az elnököt a történtekről, aki egyetértett a hatóságok beavatkozásával.

Egyes információk szerint a kaukázusiak ellenakcióra készülnek, az egyik bevásárlóközponthoz hívták híveiket.

Az Orosz Pravoszláv Egyház is reagált a tegnapi eseményekre, s nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy Oroszországban az utóbbi időben megnövekedett a nemzetiségi konfliktus veszélye. Vszevolod Csaplin, az egyház képviselője dialógusra szólította fel az ország közvéleményét a problémával kapcsolatban. Szerinte a kérdést nem lehet megoldani azzal, ha álszent módon kijelentjük, minden rendben van.

 

(Echo Moszkvi)

 

 

Cimkék: Jegor Szviridov,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat