OROSZVILAG.HU


Putyin: a tolvajnak börtönben a helye

  |  2010-12-16 15:29:58  |  
Gyóni Gábor, Kecskeméti Gábor

Putyin: a tolvajnak börtönben a helye

Az orosz miniszterelnök a néppel társalgott

 Putyin: a tolvajnak börtönben a helye

Csütörtökön 12 órától tartotta meg Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök már tradicionálisnak tekinthető párbeszédét „az orosz néppel”. December 12-e óta lehetett bármelyik modern kommunikációs csatornán kérdezni, legyen az telefon, internet vagy SMS.

Tavaly az orosz kormányfő négy órán keresztül beszélt a néppel: kérdéseiket részben élőben, direkt telefonos kapcsolással tehették fel Oroszország különböző régióiból. Az adást (mely már sorozatban a kilencedik ilyen jellegű), a Rosszijja1 és Rosszija24 tévécsatornák, továbbá a Majak, WestiFM és a Radio Rossziji közvetítették.

A Rosszija24 adó szerint a beérkezett kérdések 21 százaléka a kommunális-közösségi problémákat feszegette, 17,5 százalék a biztonsággal, 12 százalék a szociális biztonsággal, 7 százalék családi és gyermekvállalással foglalkozott. Az egyik legkevésbé érdeklődésre számot tartó kérdéskör az oktatás, tudomány, kultúra és egészségügy témaköre (7 %). A legtöbb beérkező kérdés hagyományosan Moszkvából és a moszkvai kormányzóságból érkezik, de idén az első helyen a krasznodari régió végzett.

Vlagyimir Putyin végül négy és fél órán át beszélt az orosz állampolgárokkal, a beszélgetés során számos kérdés terítékre került, régi és új problémák egyaránt.

Szóba kerültek a napokban lezajlott moszkvai zavargások, ennek kapcsán a miniszterelnök elmondta, a hatalomnak fel kell lépnie a szélsőségesség minden megnyilvánulási formája ellen. Putyin bírálta az orosz liberális értelmiséget, mondván, nekik is meg kell érteniük, hogy a rend fenntartására szükség van. Putyin hangsúlyozta, Oroszország a kezdetektől fogva soknemzetiségű és sokvallású ország és az évszázadok folyamán sajátos kapcsolatrendszer alakult ki az egyes népek között.

Egy Irkutszkból telefonáló nő azt kérdezte a kormányfőtől, igazságosnak tartja-e, hogy Mihail Hodorkovszkij már régóta börtönben ül, majd azt is hozzátette: „Önnek, természetesen, kellemesebbek azok a kérdések, melyeket nagymamák tesznek föl a kutyájáról érdeklődve.” Putyin erre azt felelte, erről a témáról már sokszor nyilatkozott, de ha kell, megismétli: „a tolvajnak börtönben a helye.”

A beszélgetés során egyébként az is kiderült, hogy az orosz miniszterelnök történelmi ismeretei némi kívánnivalót hagynak maguk után, hiszen az 1756-1763 közötti hétéves háborút I. Péter uralkodására tette…

 

(aktuell.ru, gazeta.ru)

Cimkék: Vlagyimir Putyin, Mihail Hodorkovszkij,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat