OROSZVILAG.HU


Szergej Pugacsov tündöklése és bukása 

  |  2011-01-05 13:23:47  |  
Kecskeméti Gábor

Szergej Pugacsov tündöklése és bukása 

Putyin bizalmasa kegyvesztett lett

 Szergej Pugacsov tündöklése és bukása 

Szergej Pugacsov, Oroszország egyik legnagyobb oligarchája, kitűnő kapcsolatokkal az Orosz Ortodox Egyházzal és Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnökkel. Rossz nyelvek emiatt a „Kreml szürke kardinálisának” is nevezték. Hatalmas összegekkel támogatta a Moszkvai Patriarkátust, s kiváló személyes kapcsolatban állt az időközben elhunyt II. Alekszij pátriárkával. Bizalmasa, gyóntatója Tyihon atya, aki a pletykák szerint Putyin személyes lelkésze is volt egyben.

Pugacsov fiatal koráról vajmi kevés információval rendelkezünk. A ’90-es évek hajnalán megalapította a Nemzetközi Ipari Bankot (IIB). Pugacsov már akkor jó kapcsolatok kiépítésére törekedett a Kremllel. Felemelkedését jórészt Pavel Borogyinnak, a Kreml egyik vezető emberének köszönheti, aki az egyik legszínesebb, de leginkább botrányos személyiség volt a posztszovjet Oroszországban.

Borogyin kezelte egyébként Jelcin két lányának, Jelenának és Tatyjánának dollármilliókat tartalmazó bankszámláját  is. A bank- és hitelkártyát azonban Pugacsov biztosította.

Pugacsov a putyini hatalomváltás után is törekedett arra, hogy jó kapcsolatokat építsen ki a Kremllel, ami nem esett nehezére, hiszen Putyin még elnöksége előtt, egy ideig nála dolgozott. A bank mellett szert tett hajógyárakra, üzemekre, s vagyona szépen hízott, mígnem a milliárdosok zártkörű klubjában találta magát. Később azonban kegyvesztett lett.

Január negyedikén Pugacsovot felmentették tuvai szenátori tisztségéből. „Pugacsov kötelességeit figyelmen kívül hagyta, s nem nyújtott semmiféle támogatást a köztársaságnak.” – nyilatkozta Sholban Kara-ool, a köztársaság kormányzója. Pugacsov 2001 óta szenátor az apró, Mongólia melletti köztársaságban, ahol azonban 2008 óta egyáltalán nem járt. 2010 májusában kiderült róla, hogy a moszkvai Szövetségi Tanács plenáris üléseinek egyik legritkább látogatója. Jóllehet év eleje óta már a kormányzók is visszahívhatják szenátoraikat Moszkvából, ez azonban aligha történhet a Kreml jóváhagyása nélkül.

Pugacsov számára katasztrófát jelent kegyvesztése a Kremlnél. 2008-ban a Forbes magazinban, két milliárd dollárra becsült vagyonával még az 50 leggazdagabb orosz között tartották számon, ám 2010 szeptemberében az IIB Banknak csődöt kellett jelentenie. Pugacsov hiába reménykedett abban, hogy állami segítséggel talpra tudja állítani bankját, mint ahogy ez más bankok esetében megtörtént, a Kreml most nem nyújtott segítő kezet. Ellenkezőleg: a bankengedély visszavonása után az Orosz Központi Bank megjegyezte, hogy az IIB könyvelésében problémák lehetnek. Politikai mandátumának megvonása után már az sem zárható ki, hogy a Kreml egykori „szürke kardinálisa” a jövőben a bíróságnak fog gyónni.

 

(aktuell.ru)

 

Cimkék: Szergej Pugacsov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat