OROSZVILAG.HU


Eltemetnék Lenint 

  |  2011-01-21 11:38:41  |  
Gyóni Gábor

Eltemetnék Lenint 

Ismét felvetődött a mauzóleum áthelyezésének gondolata

 Eltemetnék Lenint 

Az orosz hatalmi párt, az Egységes Oroszország néhány képviselője Lenin mauzóleumának eltávolítását kezdeményezte a Vörös térről. A kezdeményezés magánjellegű, nem a párt hivatalos álláspontját tükrözi, mégis, ismét a figyelem középpontjába helyezte a Lenin-mauzóleumot.

Vlagyimir Megyinszkij képviselő Lenin halálának évfordulója (január 21.) előtt vetette fel, hogy a világproletariátus vezérének testét ideje lenne eltávolítani az orosz államiság szívét jelképező térről, s ehhez a véleményhez csatlakozott néhány párttársa is.

Megyinszkij szerint Lenin nem akart volna magának mauzóleumot építeni, családja is azt tervezte, hogy anyja mellé temetik el Petrográdban. Megyinszkij szerint „undort keltő”, hogy a Vörös teret temetővé változtatták, miközben koncertek és más rendezvények is zajlanak ezen a területen, a képviselő szerint ez már-már „sátánizmus”.

Lenin múmiájának áthelyezése rendre felmerült Oroszországban a ’90-es évek eleje óta. Borisz Jelcin orosz elnök 1997-ben népszavazást akart kezdeményezni a kérdésről, a Szovjetunió volt elnöke, Mihail Gorbacsov pedig azt mondta 2008-ban, eljön az idő, amikor a Vörös-téren nem lesz temető és Lenin-mauzóleum. „El kell temetni” – jelentette ki Gorbacsov 2008-ban.

A 2000-es évek elején a liberális Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ), illetve Vlagyimir Zsirinovszkij pártja, a liberális-demokraták (LDPR) követelték a mauzóleum áthelyezését, amit 2006-ban támogatott néhány képviselő az Egységes Oroszországtól.

A vitának a hatalmi párt vetett véget akkor, kijelentvén, a Lenin-mauzóleum mindaddig a helyén marad, amíg élnek azok az emberek, akiknek fontos Lenin. 

Alekszej Grazsdankin politikai elemző szerint a mostani választási évben a hatalmi párt számára nem jelent plusz támogatást a Lenin-mauzóleum eltávolítása, még úgy sem, hogy évről évre növekszik azoka aránya, akik szerint Lenint el kellene temetni. Az elemző emlékeztetett, a párt támogatói között sok időskorú van, akik inkább ellenzik a temetést.

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék: Lenin, Lenin-mauzóleum, Egységes Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat