OROSZVILAG.HU


Az oroszok többsége eltemetné Lenint 

  |  2011-01-30 11:07:09  |  
Gyóni Gábor

Az oroszok többsége eltemetné Lenint 

Bár sokan még tisztelik 

 Az oroszok többsége eltemetné Lenint 

 

Az utóbbi napokban ismét közbeszéd tárgyává vált a Lenin-mauzóleum sorsa Oroszországban, azt követően, hogy egy hatalmi párti képviselő, Vlagyimir Megyinszkij azt indítványozta, temessék el a bolsevik vezér múmiáját.

Az oroszok többsége támogatja is ezt az ötletet, legalábbis a Levada Centr közvéleménykutatása szerint.

A megkérdezettek 40 %-a szerint Lenint Szentpéterváron kellene eltemetni, 16 % szerint a Kreml falánál. 31 % viszont úgy véli, a mauzóleumot érintetlenül kell hagyni.

A Lenin-mauzóleum pártolóinak száma évről évre csökken. 2000-ben még a megkérdezettek 44 %-a, 2006-ban 38 %, 2008-ban 34 % nyilatkozott a múmia védelmében. Ezzel arányosan növekszik azoknak a száma, akik szerint Lenin testének egy temetőben lenne a helye.

Más a helyzet viszont a mauzóleum épületével, amit a megkérdezettek többsége nem bontana el. A válaszadók kétharmada szerint az épületet békén kellene hagyni, 13 % átszállítaná más helyre, 8 % pedig szétrombolná. 2000-ben még 82 % volt azok aránya, akik szerint a mauzóleumot érintetlenül kellene hagyni.

Ami a Kreml falánál lévő temetőt illeti, a megkérdezettek 38 %-a ezt is áthelyezné, 40 % viszont békén hagyná az itt nyugvó halottakat.

Az orosz társadalom a közvéleménykutatás szerint még mindig pozitívan ítéli meg Lenin tevékenységét, bár ennek aránya is évről évre csökken.

A megkérdezettek 34 %-a szerint (itt több választ is megadhattak a kutatásban részt vevők) Lenin neve fennmarad a történelemben, de az általa követett út járhatatlan (1998: 44 %). 22 % szerint Lenin jó politikát folytatott, de utódai félresiklatták helyes eszméit (1998: 37 %). 17 % szerint Lenin az országot a progresszió és az igazságosság irányába mozdította előre (1998: 25 %).

Ezek mellett érdekes, hogy azok aránya is némileg csökkent, akik Lenint negatívan ítélik meg. Most a megkérdezettek 10 %-a véli úgy, hogy Lenin kegyetlen ember volt, aki erőszakkal próbálta átformálni az országot (1998: 14 %). 16 % szerint Lenin rossz fejlődési utat választott, amely számos baj és katasztrófa okává vált (1998: 19 %).

 

 

 

Cimkék: Lenin, Lenin-mauzóleum
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat