OROSZVILAG.HU


"Visszaadtuk a világnak Oroszországot"

  |  2011-02-17 14:01:46  |  
Gyóni Gábor

"Visszaadtuk a világnak Oroszországot"

Gorbacsov-interjú a Novaja Gazetában

 "Visszaadtuk a világnak Oroszországot"

Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök a Novaja Gazeta orosz ellenzéki lapnak adott nagy terjedelmű interjút 80. születésnapja (március 2-e) előtt, amelyben szó esett a szovjet múltról és Oroszország jelenlegi helyzetéről is.

A peresztrojkát illetően Gorbacsov megvédte akkori politikáját, mondván, szükség volt a reformokra, s a peresztrojkának köszönhető a szabad választások megjelenése a Szovjetunióban, a vallásszabadság, a csapatkivonás Afganisztánból. „Visszaadtuk a világnak Oroszországot, Oroszországnak pedig a világot (békét).” Gorbacsov szerint az is a peresztrojka érdeme, hogy a világ elkerülte a nukleáris katasztrófát.

Az 1991-es augusztusi puccsról szólván Gorbacsov elmondta, a Szovjetunió Kommunista Pártja (KPSZSZ) tagjainak többsége támogatta a konzervatív puccsistákat, ami miatt a 18 millió kommunista közül sok becsületes ember rendkívül nehéz morális helyzetbe került. Bár Jelcin azzal vádolta Gorbacsovot, hogy valójában ő maga szervezze a puccsot, a volt szovjet elnök most is cáfolta ezt, kijelentve, ő mindvégig arra törekedett, hogy feltartóztassa a konzervatív erőket. „Én magam szakítottam a pártelittel” – mondta ki a volt kommunista politikus, aki szerint a mostani orosz kommunista párt csak szavakban ellenzéki, valójában azonban lojális a hatalomhoz.

Gorbacsovnak rendkívül lesújtó véleménye van a mostani orosz politikai elitről, amely álláspontja szerint nem más, mint egy korrupt csoport, s tagjait csak az érdekli, hogy személyes javaikat gyarapítsák.

„Az uralkodó osztály saját lelki ürességét demonstrálja. Gazdagok és tékozlóak. Olyanok akarnak lenni, mint Roman Abramovics. Én megvetem az általuk képviselt ideált. Szégyen ez a tékozló gazdagság. Szégyen tölt el magunk és az ország miatt” – mondta a volt szovjet pártfőtitkár. Gorbacsov szerint a mostani orosz vezetés nem foglalkozik az ország népének boldogulásával, egyedül a hatalom megtartása érdekli, de nemsokára a nép tűrőképessége is a végére ér, s eljön az idő, amikor a „Bunkócska” dal népi himnusszá válik. Hiszen „A nép nemcsak olcsó munkaerő.” – jelentette ki Mihail Gorbacsov a Novaja Gazetának.

 

(Novaja Gazeta)

 

Cimkék: Mihail Gorbacsov, 80, Novaja Gazeta, peresztrojka, puccs, GKCSP
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat