OROSZVILAG.HU


Mennyire biztonságos a moszkvai metró?

  |  2011-04-20 13:07:04  |  
Kecskeméti Gábor

Mennyire biztonságos a moszkvai metró?

Beszámoló az orosz fővárosból

 Mennyire biztonságos a moszkvai metró?

Alig több mint egy éve követték el az egyik legsúlyosabb moszkvai terrortámadást a Park Kulturi és Lubjanka metróállomásokon. Kérdés, hogy azóta biztonságosabb-e a moszkvai metró?

Le kell szögezni, hogy egy naponta 6-8 millió embert szállító, több mint 300  kilométeres földalatti vasúti hálózat minden állomására lehetetlen rendőrt és bombakereső kutyát állítani. De nem is erre volna szükség. A 2010-es terrortámadásokat követően, Szergej Sojgu katasztrófavédelmi miniszter (Oroszországi Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma) által beígért, robbanó-, vegyi- és sugárzó anyagok kiszűrésére alkalmas detektoros kapukat egyelőre nem látni a metróállomások bejáratánál. A Seremetyevo nemzetközi repülőtér bejáratánál és némelyik bevásárlóközpontban viszont igen, de szükség volna rájuk a metróban is, elég ha a lassan „halhatatlan” becenévvel ellátott Doku Umarov újabb fenyegetésére gondolunk: „Hamarosan hallani fognak rólam.”

Ennek ellenére látható jelei vannak, hogy tavaly óta a hatóságok valóban nagyobb figyelmet szentelnek a metró biztonságának. Számos helyre szereltek fel térfigyelő kamerákat, a nagyobb metróállomásokon, vagy átszállóállomásokon néhány négyzetméteres rendőrőrsöket állítottak fel, ahol többen is szolgálatban vannak. Sok állomáson és aluljáróban állandó a rendőrjárőr – még hétvégén is –, s a gyanús csomagokat, utasokat alkalmasint kézi detektorral vizsgálják meg. Nagyobb állomásokon még az sem elképzelhetetlen, hogy több csoport rendőr járőrözik egyszerre. Ráadásul a moszkvai metró szinte minden állomásánál rendőrkordonokba ütköznek az utasok. Ezeknek a terelőkerítéseknek valószínűleg két funkciója lehet: az emberek „terelésével” tömegpánik esetén csökkentheti a két irányból érkező, de menekülő emberek keveredését, másrészt a mozgólépcsőkről nem érhetőek el azonnal a szerelvények, ehhez a megállók közepéig kell sétálni, amit szintén nem kedvez az öngyilkos merénylőknek.

Sajnos azonban a terroristák elleni küzdelem egy ekkora méretű és ennyire vegyes etnikumú városban hasonlatos ahhoz, mint amikor tűt keresnek a szénakazalban. 

 

Cimkék: Moszkva, metró
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat