OROSZVILAG.HU


"Vérkeveredéstől" óvott a hivatalnok

  |  2011-04-21 10:24:35  |  
Gyóni Gábor

"Vérkeveredéstől" óvott a hivatalnok

Állásával fizetett a rasszista nyilatkozatért

 "Vérkeveredéstől" óvott a hivatalnok

 

Menesztették állásából Konsztantyin Poltoranyint, az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat társadalmi kapcsolatokkal foglalkozó vezetőjét, miután a BBC-nak adott egyik interjújában rasszista megjegyzéseket tett.

Az interjúra azért került sor, mert a Permi terület egyik menekülttáborában tartózkodó, főként közép-ázsiai (tadzsik, üzbég, kirgiz) származású migránsok az ottani viszonyokra panaszkodtak. Poltoranyin az interjúban elmondta, a menekülttáborban a körülmények megfelelnek a nemzetközi normák előírásainak, de azért, hogy megszűnjenek a panaszok, a menekülteket áthelyezik majd egy másik táborba.

Az interjú végén a BBC munkatársa azt kérdezte Poltoranyintól, akar-e még valamit hozzáfűzni az elhangzottakhoz? Erre jelentette ki Poltoranyin, hogy a „fehér faj léte veszélyben forog.” A kérdés különösen éles Oroszországban Poltoranyin szerint, aki bírálta a nyugati-európai országok migrációs politikáját, amely lehetővé teszi az afrikai menekültek számára a beutazást. „Oroszországban mindennek másként kell történnie. Úgy kell cselekedni, hogy a vérkeveredés helyes módon történjen.” – jelentette ki Poltoranyin.

Poltoranyint azonnal menesztették állásából az interjú miatt, amit a Kreml is üdvözölt. Ő maga tagadja, hogy fasiszta, vagy rasszista lenne, s kollégái is megerősítették, hogy eddig soha nem hallottak tőle rasszista megnyilatkozásokat. Az ügy kapcsán élénk vita bontakozott ki Oroszországban. 

Konsztantyin Poltoranyin Mihail Poltoranyin egykori információs miniszter fia, akinek egyik könyvét már itt idéztük.

 

(Kommerszant)

 

Cimkék: Konsztantyin Poltoranyin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat