OROSZVILAG.HU


Gyilkosból biztonsági főnök? 

  |  2011-04-21 11:48:11  |  
Kecskeméti Gábor

Gyilkosból biztonsági főnök? 

A Kaukázusban minden lehetséges

 Gyilkosból biztonsági főnök? 

Ingusétia első embere, Junusz-Bek Jevkurov a kaukázusi köztársaság biztonsági tanácsának titkárává nevezte ki Ahmed Kotyijevet, akit néhány éve még azért menesztették állásából, mert része volt abban, hogy lelőtték Magomed Jevlojev, ismert ingusföldi ellenzékit.

Magomed Jevolev az Ingushetiya.ru internetes újság tulajdonosa volt, amely keményen kritizálta Murat Zjazikov akkori ingus elnököt. Jevlojev ideje nagy részét Moszkvában töltötte, ám 2008 augusztusában, amikor hazautazott Ingusétiába, a rendőrség letartóztatta a repülőtéren. Erőszakkal rendőrségi autóba ültették, s elszállították. Nem sokkal később elhunyt, halálát fejlövés okozta.

A rendőrség állítása szerint Jevlojev az autóban ellenállt, igyekezett megszerezni egy rendőr fegyverét, s eközben sült el a megszerzett fegyver. (Azaz Jevlojev, aki feltehetően meg volt bilincselve, fejbe lőtte saját magát.)

Az államügyészség nem fogadta el a rendőrség verzióját, emiatt annakidején Zjazikov elnöknek, és Nazrany rendőri vezetőinek le kellett mondaniuk posztjukról, közöttük Kotyijevnek is, aki törvényellenesen adott parancsot Jevlojev őrizetbe vételére. Kotyijev azonban visszatért hivatalába, s hatalmat is kapott mellé. Az ingus ellenzék keményen bírálja kinevezését, mivel szerintük Junusz-Bek Jevkurov, a köztársaság jelenlegi vezetője, elődje „tapasztalatait” kívánja hasznosítani az ellenzék elhallgattatása terén.

 

(aktuell.ru)

Cimkék: Ingusétia,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat