OROSZVILAG.HU


Hyde Parkok Moszkvában

  |  2012-08-24 11:10:25  |  
Kecskeméti Gábor

Hyde Parkok Moszkvában

Szabad véleménynyilvánítás?

Hyde Parkok MoszkvábanHyde Parkok Moszkvában

Az orosz fővárosban a hatóságok két parkot neveztek meg, melyekben a jövőben a Hyde Parkhoz hasonlóan „Speakers’ Corner”-eket alakítanak ki. A londoni Hyde Parkban található „Szónokok Sarka” 1872 óta létezik, s a szabad véleménynyilvánítás jelképe, mivel a királyi családon és az uralkodón kívül bárkit és bármit lehet kritizálni. Az orosz ellenzéki vezetők szerint azonban a kijelölt helyszínek – a Gorkij és a Szkolnyiki park – nem fekszenek túl frekventált helyen. Előny viszont, hogy a területre nem kell foglalási engedélyt szerezni, egészen addig, amíg a résztvevők létszáma nem éri el a 2.000 főt. Feltételezhető, hogy az orosz vezetés így kívánja kifogni az ellenzékiek vitorlájából a szelet. Mivel a két park messze fekszik a belvárostól, ezért komoly biztonsági kockázattal sem kell számolnia az apparátusoknak.

Az ilyen jellegű területek kijelölésének ötlete 2011-ben, az akkor még miniszterelnök Putyintól származott, akinek a választási kampány idején szembesülnie kellett a fővárosi ellenzék nagyságával és erejével. A moszkvai városháza kezdetben internetes szavazást indított, hogy a lakosság véleményét figyelembe véve jelöljenek ki ilyen, tüntetésre és gyülekezésre alkalmas területeket. Miután a szavazáson az ellenzék által többször is „használt” Bolotnaja tér (a Kreml tőszomszédságában) nyert a szavazáson, a városháza visszavonta a szavazást.

A „parkok” a tervek szerint 2013-tól várnák az ellenzéket. Baloldali ellenzéki vezetők azonban nem késlekedtek kijelenteni, hogy nem hajlandóak a „gettó-szerű” parkokban tüntetni, mivel az alkalmatlan a tömegtüntetésekre.

(RIA Novosztyi)

 

 

Cimkék: ellenzék, hyde park, vélemény, tüntetés, bolotnaja, városháza, moszkva,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat