OROSZVILAG.HU


Az egyház a modernizáció ellen

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-11-07 09:23:57  |  
Oroszvilag.hu

Az egyház a modernizáció ellen

Célkeresztben Medvegyev? 

 Az egyház a modernizáció ellen

Az Orosz Pravoszláv Egyház (RPC) arra használta fel a november 4-i orosz nemzeti ünnepet, a „Népi Egység Napját”, hogy felidézve az 1612-es év eseményeit, a jelenről foglaljon állást. Kirill pártiárka november 3-án a Pervij Kanalon sugárzott beszédében a jelenkor „modernizátorait” (utalva itt vélhetően Medvegyev miniszterelnökre) a 17. századi lengyel-litván megszállókkal hasonlította össze.

Kirill pátriárka szerint 1610-ben a lengyel-litván ellenség belső árulás miatt foglalhatta el Moszkvát: „Lengyel seregek hatoltak be orosz földre, de ki hívta őket Moszkvába? Ki nyitotta meg előttük az utat? Azok a bojárok, az az elit, amely úgy vélte, hogy Ulászló moszkvai megkoronázása egyfajta modernizációs projekt lenne Oroszország számára.”

Kirill pátriárka szerint a mai Oroszországban is sokaknak imponál a külső minták átvétele, amely az önállóság és a hit elvesztését jelenti. Kirill szerint ma az a legfontosabb feladat, hogy megakadályozzák a zavarosságot az emberek fejében.

Kirill pátriárkánál konkrétabban fogalmazott bizonyos Szergij igumen, aki úgy nyilatkozott egy nem túl ismert lapnak (de az interjú később széles körben ismertté vált) miszerint ő maga Putyint tiszteli, ám Medvegyev iránt semmiféle tiszteletet nem érez és idegennek érzi őt. Az orosz hatalom ellenzékét, azokat az embereket, akik a Bolotnaja téren tüntettek, bolsevik terminológiával a „nép ellenségeinek” nevezte.

Érdekes módon, amíg Medvegyev volt az elnök, addig az RPC is támogatta a modernizációt. „Egyházunk üdvözli azokat a törekvéseket, melyek az ország modernizációjára irányulnak, s melyeket oly világosan megfogalmazott az elnök” – jelentette ki Kirill pátriárka 2009. december 29-én, hozzátéve, „modernizáció nélkül Oroszországnak nincs jövője.” „A legmélyebb tisztelettel viszonyulok országunk modernizációs törekvéseihez” – mondta 2011 nyarán.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Orosz Pravoszláv Egyház, Kirill pátriárka, Medvegyev
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat