OROSZVILAG.HU


Üvegzseb program Oroszországban

  |  2012-11-24 15:24:52  |  
Kecskeméti Gábor

Üvegzseb program Oroszországban

Január elsejétől köztisztviselői vagyonnyilatkozatok

Üvegzseb program Oroszországban

Az orosz Duma nagyobb átláthatóságot vár el az állami alkalmazottaktól, a jövőben pedig a nagyobb kiadásokról jegyzőkönyvet kell vezetni, hogy nyilvánosságra hozhassák azokat.

A Duma a köztisztviselők kiadásának ellenőrzéséről szóló törvényt pénteken második és harmadik olvasatban fogadta el, így az 2013. január elsején lép hatályba.

Hamarosan minden köztisztviselőnek össze kell állítania vagyonnyilatkozatát a 2012-es évről, melyben fel kell tüntetni ingatlanok, gépkocsik, részvények és más vagyontárgyak megszerzését, ha azok vásárlási összege meghaladta az elmúlt három év teljes családi bevételét.  A dokumentáció vonatkozik a köztisztviselők házastársára és gyermekeire is. Amennyiben a kiadások nem állnak összhangban a bejelentett bevételekkel, az államügyészség kezdeményezheti a vagyontárgyak lefoglalását.

Az új törvény a korrupció elleni harcot remélhetőleg elősegíti, mivel vagyonnyilatkozatot eddig köztisztviselők csak egy szűk csoportja (elnök, kormánytagok, képviselők és kormányzók) volt kénytelen tenni. Az azonban, hogy ezeket a nyilatkozatokat hogyan fogják ellenőrizni, más kérdés. Így például Ramzan Kadirov csecsen elnök (kormányzó) vagyonnyilatkozata szerint egy 36 négyzetméteres grozniji lakásban lakik, pedig mindenki számára ismert a csecsen vezető drága luxusautókból álló gyűjteménye.

(RusslandNews)

 

 

 

 

Cimkék: kadirov, duma, törvény, korrupció, vagyon, nyilatkozat, részvény, ingatlan,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat